Krize eura sráží zájem o komodity

ilustrační foto - těžba mědi

ilustrační foto - těžba mědi Zdroj: kghm

Makléři s komoditami se dříve kasali, že dluhová krize Řecka jejich trhy ovlivňuje pramálo. A měli pravdu, řecká spotřeba komodit je celosvětově zanedbatelná – jen půl procenta spotřeby ropy připadá na Helénskou republiku. Rozšíření dluhové nákazy z Řecka, Irska a Portugalska na mnohem větší ekonomiky, na Španělsko, Itálii a Francii, dramaticky změnilo situaci.

Zatímco Řecko může být malou rybou, Evropa jako celek představuje jeden z nejvýznamnějších zdrojů poptávky po komoditách, kterou táhnou hlavně německá a italská průmyslová centra. Evropská unie spotřebuje celou čtvrtinu světové produkce ropy a niklu a zhruba šestinu dalších průmyslových kovů jako je měď. Podle deníku Financial Times (FT) neoficiální zprávy makléřů s fyzickými komoditami, kteří jsou první, kdo na trhu pocítí změnu sentimentu, ukazují, že nákupy komodit se razantně propadly. Podle makléřů se poptávka po průmyslových komoditách v posledním letošním čtvrtletí rychle propadá.

„V posledním půlroce jsme vždy při propadu cen viděli poptávku trochu povyrůst, to se ale dnes neděje,“ citoval list FT nejmenovaného evropského komoditního makléře.

Obrat sentimentu na komoditním trhu tak může být prvním indikátorem – jak řada analytiků věří – že ekonomika eurozóny se již nachází v recesi. Několik velkých investičních bank, včetně Morgan Stanley a JP Morgan, nedávno predikovalo komoditám pokles cen. „Výhled světové spotřeby průmyslových kovů se výrazně propadl,“ uvedl Colin Fenton, šéf komoditní strategie banky JP Morgan.

Náladu evropských makléřů s fyzickými komoditami lapidárně shrnul Gordon Buchanan ze Stratton Mettals: „Trh je teď pěkně mizerný.“

Vývoj cen ropy BrentVývoj cen ropy Brent | E15