Krize na Krymu zvedá ceny obilí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ruská invaze na jih Ukrajiny může zkomplikovat vývoz tamního obilí. Černé moře je totiž důležitou trasou pro export a nejistota už žene ceny pšenice a kukuřice nahoru. Americké ministerstvo zemědělství přitom před krizí na poloostrově předpovědělo, že by letos měly kvůli velké úrodě ve Spojených státech klesnout ceny zrní na nejnižší úroveň za pět let.

Na Ukrajině se nachází zhruba čtvrtina světové černozemě, což ji řadí mezi největší vývozce obilí na světě. Očekávalo se, že letos dodá na trh šestnáct procent veškeré kukuřice a rovněž velké množství pšenice. Už násilnosti v Kyjevě však měly velmi negativní dopad nejen na vývoz obilí, ale také export oceli a dalších produktů. Mnoho obchodníků si stěžovalo, že zákazníci v obavě před uzavřením přístavů a dalšími komplikacemi neposílají nové objednávky a banky odmítají obchody financovat.

„Od té doby, co vypukly násilnosti, jsem neviděl žádné obchody. Lidé pracují z domova, naše kancelář je uzavřena,“ sdělil tehdy agentuře Reuters nejmenovaný obchodník s pšenicí a kukuřicí.

Nyní se situace ještě více zkomplikovala. „Krym je extrémně důležitý, jelikož většina ukrajinského obilí se vyváží loděmi z tamních přístavů,“ řekla listu The Telegraph expertka na zemědělské komodity Kona Hagueová. Ceny pšenice pro květnové dodávky se na burze v Chicagu dostaly na maximum za posledních sedmnáct měsíců, kukuřice stoupla na nejvyšší hodnotu od září.

„Světové ceny obilí zvedá vzrůstající napětí mezi Ruskem a Ukrajinou,“ zdůraznil Luk Mathews, analytik z Commonwealth Bank of Australia. Ukrajinští zemědělci si navíc – podobně jako argentinští farmáři – drží obilí u sebe doma jako pojistku před padající měnou.

Situaci sleduje s napětím například Čína, která se v poslední době stává stále větším zákazníkem Kyjeva. Země totiž v roce 2012 uzavřely dohodu o finanční půjčce Ukrajině výměnou za dodávky obilí. Ruská média v uplynulých dnech tvrdila, že Peking viní partnera z porušení smlouvy a žádá náhradu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí to však popřelo.