Levi’s se po desítkách let vrátil na burzu. Akcie raketově posilují

Levis vstupuje na burzu

Levis vstupuje na burzu Zdroj: Reuters

Levis vstupuje na burzu
Levis vstupuje na burzu
Levis vstupuje na burzu
Levis vstupuje na newyorskou burzu
5
Fotogalerie

Na newyorskou burzu se vrátil po čtyřiatřiceti letech ikonický výrobce džínů Levi Strauss & Co. ve velkém stylu. Akcie firmy vyrábějící proslulé „levisky“ raketově posílily hned po začátku obchodování o více než 33 procent na téměř 23 dolarů. 

Podle portfoliomanažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera k prudkému růstu akcií přispěla známá značka a sázka investorů na růstový potenciál firmy. „Čím dál méně lidí se formálně obléká,“ dodává Pfeiler. 

Akciím ale hraje do karet i to, že burzy na celém světě v posledních týdnech rychle rostou a jde o první větší primární emisi na americkém trhu. „Je obecně dobrá doba pro úpisy akcií,“ říká Aleš Prandstetter, investiční stratég firmy Fichtner.  

Zájem investorů o akcie byl velký už během IPO. Akcie  se totiž upsaly za 17 dolarů za kus, což bylo jeden dolar nad horním cenovým pásmem. Firma je původně nabízela investorům za 14 až 16 dolarů. Poptávka ale podle zdrojů serveru CNBC více než desetinásobně převýšila nabídku. 

Experti se však shodují, že ocenění společnosti už je hodně vysoko. K poměru ceny akcie k čistému zisku se firma obchoduje podle Pfeilera za více než třicetinásobek. „Přijde mi to už drahé, protože akcie Polo Ralph Lauren z luxusnějšího segmentu se obchodují za sedmnáctinásobek zisku,“ upozorňuje Pfeiler. 

Loni dosáhla společnost tržeb 5,6 miliardy dolarů a čistého zisku 285,2 milionu dolarů. Kromě finančních čísel ale mohou investory ovlivnit i další faktory. „Jde o známou značku, takže do toho mohou promlouvat emoce,“ zdůrazňuje Prandstetter.

V úpisu nabídla 166 let stará firma 36,7 milionu akcií, za něž vyinkasovala okolo 623,3 milionu dolarů. Ocenilo ji to na zhruba 6,6 miliardy dolarů. Po počátečním nárůstu akcií se hodnota firmy dostala dokonce k hranici devíti miliard dolarů. 

Společnost na burze již jednou byla. Vstoupila na ni poprvé v roce 1971 a z prodeje tehdy získala 50 milionů dolarů. Potomci zakladatele firmy Leviho Strausse – rodina Haasů – ale firmu z burzy v roce 1985 stáhli. Rodina si po IPO udrží ve firmě kontrolu.