Londýnská akciová burza brexit neřeší, padá ale libra

Premiér David Cameron nechce z EU. Brexit by podle něj mohl ohrozit mír v Evropě. Upozorňuje také, že by britská libra dále padala. Britské ministerstvo financí spočítalo, že brexit by mohl
způsobit okamžitý pád hodnoty britské libry o 12 procent.

Premiér David Cameron nechce z EU. Brexit by podle něj mohl ohrozit mír v Evropě. Upozorňuje také, že by britská libra dále padala. Britské ministerstvo financí spočítalo, že brexit by mohl způsobit okamžitý pád hodnoty britské libry o 12 procent. Zdroj: Reuters

Ani ne tři týdny před hlasováním o brexitu vládne na britské burze pověstný anglický klid. Burziáni se totiž tváří v tvář hrozbě odchodu Londýna z unijní osmadvacítky ani v nejmenším nehodlají zbavovat akcií ostrovních firem. Tamní trh naopak svou výkonností letos zatím na celé čáře poráží ostatní velké evropské burzy. Britské ano unii prý navíc může na parketu v City spustit nákupní horečku.

„Britské akcie jsou silně závislé na amerických trzích, které byly v uplynulých měsících poměrně stabilní. To dává ostrovní burze v předvečer nejistého výsledku referenda silnou oporu,“ uvádí portfolio manažer Consequ Martin Pavlík. Londýnská burza je letos zatím na nule, akcie na hlavních evropských trzích přitom od ledna v průměru o téměř sedm procent propadly. Lépe než Británie dokázaly ochránit investorské peníze z vyspělé Evropy letos jen burzy v Nizozemsku a Norsku. I tak je prý City stále levná.

„Podle mého modelu jsou aktuálně britské akcie podhodnoceny zhruba o šest procent, což můžeme nazvat slevou za brexit. Pokud se Britové rozhodnou setrvat v unii, tento diskont zmizí,“ soudí hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Zvýšená nervozita se projevuje spíše na trhu s britskou librou, jejíž vývoj je v posledních měsících velmi divoký,“ dodává Tomáš Holinka z Moody’s Analytics.

Libra letos proti euru oslabila o téměř pět procent, což akciím svědčí. „Slabší měna zlepšuje byznys vývozcům, a drží jejich akcie relativně vysoko,“ píše ve zprávě klientům analytik zámořské JP Morgan Mark Richards. Britský odchod z unie by klidné vody britské burzy dokázal nadlouho zčeřit. „V následujících dvanácti měsících bychom v takovém případě očekávali více než desetiprocentní propad burzy,“ uvádí ve studii švýcarské banky UBS analytička Caroline Simmonsová. O setrvání v unii rozhodnou Britové 23. června.

Britský premiér David Cameron se snaží své spoluobčany přesvědčit také finančními argumenty. Ochod Británie z EU by podle něj způsobil ztrátu půl milionu pracovních míst a pád libry o 12 procent, což by občanům zdražilo dovolenou. „Volba, které budou Britové čelit 23. června, je stále jasnější: jistota a ekonomická bezpečnost setrvání v EU, nebo skok do tmy, který zvedne ceny. Včetně ceny rodinné dovolené,“ uvedl premiér.

Kurz libry k české koruně