Maďarsko táhne korunu ke dnu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Kdo nakoupil dolary v létě 2008, když stál jeden dolar méně než patnáct korun, a drží je dosud, musí být spokojen. Od té doby totiž hodnota koruny klesla o třetinu. Česká měna včera oslabila nad 20 korun za dolar a k euru byla na hranici 26 korun. Hodnotu tuzemské měny od podzimu sráží hlavně hroutící se Maďarsko.

Forint se k euru dostal na historicky nejnižší úroveň kvůli tomu, že tamní premiér Viktor Orbán přijímá zákony, které svět vnímá jako nedemokratické. Proto je ohrožena pomoc, kterou musí Maďarsko získat od Mezinárodního měnového fondu, aby nezbankrotovalo. Zahraniční investoři tradičně házejí středoevropské měny do jednoho pytle, takže s forintem oslabuje i zlotý a koruna. Podle posledních scénářů hrozí oslabení koruny k euru na 27 korun a k dolaru na 21 korun.

Dvacetikorunovou hranici za dolar koruna naposledy prolomila na chvíli předloni v létě a předtím na přelomu krizových let 2008/2009. Oslabení koruny urychluje evropská dluhová krize, jež sráží hodnotu eura.

„Oslabování české koruny je pro domácí exportéry dobrou zprávou. Jeho význam ale není nutné přeceňovat. Často totiž platí, že co díky němu firmy získají při prodeji svého zboží v zahraničí, následně ztratí kvůli dražšímu nákupu vstupů,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu Radek Špicar. Exportéry teď podle něho nejvíce trápí klesající poptávka po zboží. „Slabá koruna je pak problémem jen pro firmy, které se před několika měsíci pojistily proti opačnému trendu pod vlivem spekulací o koruně jako středoevropském franku,“ dodává. Slabá koruna se nejtíživěji projeví na cenách ropy.

Slábnoucí koruna se projeví i v dalším zvýšení cenové hladiny. Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank by letos mohlo jít o zvýšení inflace v řádu desetin procent. „Kdyby převládl názor, že koruna dlouhodobě ztratila potenciál k návratu na úrovně kolem 24 za euro, mohlo by to zvednout inflaci v příštím roce,“ dodal. Markéta Šichtařová z Nextfinance přesto nemyslí, že by se centrální banka snažila zasáhnout.

„Tlak na inflaci tu sice bude zejména skrze dražší dovozy ropy, ale centrální banka by musela být hodně velký ranař, aby reagovala skrze úrokové sazby,“ dodala. Silná koruna ale zbrzdí i snahy o případné snížení sazeb. „Z pohledu centrálních bankéřů představuje současné oslabování koruny významný proinflační faktor, který zabrání úvahám o snižování úrokových sazeb. Měnové podmínky totiž uvolňuje právě měnový kurz,“ uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.
Société Générale včera odhadla oslabení koruny až k 27 korunám za euro. To připouštějí také tuzemští analytici, i když hranici 27 korun měna otestuje spíše při vyšší nervozitě na trzích.

Analytici ale přesto českým domácnostem nedoporučují spekulovat na oslabení koruny nákupem zahraničních měn. „Z pohledu většiny českých domácností by přeměna větší části úspor do cizích měn byla spíše spekulací nežli ochranou,“ konstatoval Michal Brožka z Raiffeisenbank. Taková spekulace se může, ale nemusí vyplatit. Pokud má však někdo významné závazky v cizí měně, pak by zajištění proti ztrátě hodnoty koruny mohlo být rozumné,“ dodal.

Vývoj kurzu koruny za poslední rok

Vývoj kurzu koruny za poslední rokVývoj kurzu koruny za poslední rok | salava@mf.cz

Vývoj kurzu české koruny online sledujte