Magazín Sběratelství jako investice: Mezi luxusním zbožím kralují kabelky Hermès

Kabelky Hermes jsou investičním hitem.

Kabelky Hermes jsou investičním hitem. Zdroj: Wikimedia

Kabelky Hermes jsou investičním hitem.
Kabelky Hermes jsou investičním hitem.
Kabelky Hermes jsou investičním hitem.
Kabelky Hermes jsou investičním hitem.
Luxusní kabelky Hermes jsou investičním hitem.
15
Fotogalerie

Kabelka od francouzského módního kolosu Hermès je nejen snem řady žen, ale rovněž velmi výnosnou investicí. Cena tohoto doplňku se loni podle studie The Wealth Report 2020 poradenské společnosti Knight Frank zvýšila za rok o třináct procent.

Luxusní kabelky tak porazily ostatní alternativní investice, jako jsou vzácná whisky, špičková vína, umělecké předměty, mince nebo například automobilové veterány. Konkrétně kabelka Himalayan Birkin drží aukční rekord, když se přede dvěma lety prodala v Hongkongu v přepočtu za více než devět milionů korun. 

Zájem o kabelky Hermès je dán exkluzivitou výrobků firmy. „Je to vrchol toho, jak kabelka může vypadat,“ vysvětluje Rachel Koffskyová, šéfka prodeje kabelek v aukční síni Christie’s.

Výrobky Hermès zároveň dlouhodobě představují špičku v kvalitě, které se ostatní producenti luxusního zboží nepřibližují. „Historie Hermès a řemeslné zpracování jsou těmto kouskům vlastní, což výrazně ovlivňuje poptávku a rovněž hodnotu kabelek,“ říká Koffskyová.

Z alternativních investic se loni dařilo také známkám, které přinesly šestiprocentní zhodnocení. Pětiprocentní nárůst hodnoty pak zaznamenaly umělecké předměty a vzácná whisky, která byla v roce 2018 suverénní jedničkou mezi alternativními investicemi. Hodnota špičkových lahví se totiž podle indexu Icon 100 tehdy za jediný rok zvýšila o neuvěřitelných čtyřicet procent.

„Vidíme lehké zpomalení během posledního roku. Investice do whisky se však dynamicky vyvíjely v posledních deseti letech,“ upozorňuje Zdeněk Kortiš, whisky ambassador společnosti Pernod Ricard a sběratel whisky. Podle zmíněné studie se za deset let zhodnotil nákup vzácných lahví whisky o 564 procent, což je nejvyšší výnos ze všech alternativních investic.

Nepatrné zhodnocení loni přinesly mince, hodinky nebo například špičková vína. „Poslední dva roky nebyly pro víno moc dobré. Index prakticky stagnoval,“ říká Martin Nejedlý, zakladatel fondu Wine Management, který investuje do špičkových vín a whisky.

Důvodem zpomalení je podle Nejedlého nepřetržitý růst cen vína od roku 2011, což způsobilo vybírání zisků. Špičková vína podle The Wealth Report 2020 přinesla desetileté zhodnocení o 120 procent.

Růst cen ale není jediným důvodem stagnace cen vín. „Přispěly k tomu i externí faktory, což byla například nejistota okolo brexitu,“ doplňuje Nejedlý. Poptávku pak podle něho negativně ovlivnilo i zavedení amerických 25procentních cel na evropská vína, která obsahují méně než 14 procent alkoholu.

Nepříznivě pak letos zapůsobí na trh s víny koronavirus. „Zatím se registruje snížená poptávka z Hongkongu,“ upozorňuje Nejedlý s tím, že přes hongkongské obchodníky jdou vína pro čínský trh.  

Z investic do luxusu naopak loni přinesly ztráty nákupy barevných diamantů, veteránů a šperků. Celkově se podle indexu Knight Frank Luxury Investment snížil desetiletý výnos luxusních investic na 141 procent, když o rok dříve byl 161 procent.

„Pokud jde o luxusní předměty, jejich 10letý nárůst hodnoty je u většiny z nich stále silný, ale z krátkodobého hlediska je u některých pokles z několika důvodů,“ sdělil deníku E15 partner Knight Frank Andrew Shirley a dodal: „Například obchodní válka mezi Čínou a USA měla dopad na trh s vínem, zatímco na trhu s veterány došlo k exitu spekulantů, což snížilo ceny.“ Podle Shirleye je také trendem „větší diverzifikace sbírek k předmětům, jako jsou tenisky nebo kabelky“.

Od 16. března bude v prodeji Magazín E15 "SBĚRATELSTVÍ JAKO INVESTICE"

Ostatní magazíny E15 si můžete objednat zde >>>