Měsíční výnosy amerických státních dluhopisů jsou na stoletém minimu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dolarové bankovky
Dolar
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Hrozba koronaviru v pátek ochromila nejen akciové trhy, ale drasticky zasáhla i americké státní dluhopisy. Výnos tamních desetiletých dluhopisů v pátek klesl na úroveň z 60. let, a pokud srovnáme měsíční průměry výnosu, jedná se dokonce o nejnižší čísla za posledních sto let, píše server CNBC.

Úrok vládních desetiletých bondů v pátek poklesl na úroveň 1,116 procenta, tedy o více než 30 bazických bodů níže, než kde byl na konci předminulého týdne. Na podobně nízké úrovni byla výnosnost dluhopisů naposledy v červenci roku 2016, kdy však sazba dosahovala 1,37 procenta.

Páteční skokový pokles je reakcí na zhoršující se výhled kondice globální ekonomiky. Tu stále více ohrožuje rozšiřující epidemie koronaviru. 

Pokles sazeb vládních dluhopisů lze spatřit i v dalších zemích a v některých centrální bankéři dokonce úrokovou míru stlačili do negativního pásma. Díky tomu se vládní dluh Spojených států stal jedním z mála vysoce bezpečných aktiv s pozitivním výnosem.

Výnosy státních dluhopisů navíc mohou ještě dále klesnout, domnívá se Scott Minerd z globální investiční a poradenské firmy Guggenheim Partners. Záležet podle něho bude zejména na tom, zda bude uvolněná měnová politika centrálních bank pokračovat.

„Nyní jsou sazby skoro všude pod dvěma procenty a je pravděpodobné, že pokud centrální banky svou politiku nezmění, výnosy se nezvýší. To ale zároveň podpoři spekulativní aktiva, včetně takzvaných prašivých bondů, u níž je vysoké riziko nesplacení,“ varuje Minerd.

Výnosy dluhopisů se vždy pohybují opačným směrem než jejich ceny. Klesají, když je investoři se snahou získat bezpečný aktivum nakupují, a naopak rostou, když o ně investoři ztrácejí zájem a finance přemísťují na rizikovější akcie. To platí i v tomto případě, kdy hlavní akciové indexy v USA tento týden propadly o více než deset procent.

Úroková sazba desetiletého vládního dluhopisu je klíčovým indikátorem v celé ekonomice, protože pomáhá ukotvit úrokové sazby ostatních půjček. Klesající úroková sazba desetiletého dluhopisu tak často vede k nižším úrokům z hypotéky.