Na trzích ožívá přízrak krize. Bublina brzy splaskne, čeká „doktor Zkáza“

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

Situace na světových trzích dnes v mnohém připomíná bezstarostný předkrizový rok 2007. Množí se proto varování ekonomů, že další krach se blíží. „Myslím, že na všech aktivech se vytvořila kolosální bublina, která nakonec splaskne, a možná, že už splaskávat začala,“ řekl nedávno v rozhovoru pro televizi CNBC známý švýcarský investor Marc Faber, kterému se pro jeho obvykle katastrofické předpovědi přezdívá doktor Zkáza.

A co říkají fakta? Americký akciový index S&P 500 atakuje hranici dvou tisíc bodů. Za necelé tři roky tedy investorům vydělal 75 procent. Ve tříletém období před krizí vzrostly americké akcie „jen“ o 50 procent. Nejinak je tomu na trhu s nemovitostmi. Reality ve Velké Británii už stojí více než před krizí, v Londýně jsou dokonce o 30 procent dražší než v předkrizovém roce 2007. Ceny amerických nemovitostí poslední roky, navzdory mírnému zpomalení na začátku letošního roku, rostou o deset procent ročně.

Profesor financí Arturo Bris z IMD Business School ve švýcarském Lausanne minulý týden zveřejnil celý seznam možných spouštěčů krize v příštím roce. Mimo jiné varuje před bankovní krizí v Číně, poklesem cen energií či klesajícím úvěrovým ratingem firem. Upozorňuje také, že v USA zůstaly už jen tři společnosti s prémiovým ratingem AAA. Exxon Mobil, Microsoft a Johnson & Johnson.

„Je logické, že po poměrně dlouhém býčím trhu, který dovedl většinu akciových indexů na historická maxima, se množí hlasy o nebezpečí splasknutí bubliny nebo přinejmenším velké korekce,“ říká hlavní investiční stratég společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Propad až o třicet procent

A není takových hlasů málo. Hlavní ekonom a ředitel pro investice Saxo Bank Steen Jakobsen očekává, stejně jako Faber, že americký akciový index S&P 500 oslabí o třicet procent.

Pád světových akciových trhů o třicet až pětatřicet procent přijde i podle profesora Brise. Český analytik Hatlapatka je opatrnější, když říká, že středně velká korekce na trhy nepochybně přijít může, deseti či patnáctiprocentní pokles trhu by nemohl nikoho překvapit.

Diametrálně odlišný pohled než jednotliví investoři či menší peněžní ústavy mají velké bankovní domy, kde se slovo krize bojí byť jen vyslovit. „Naše očekávání vývoje světové i tuzemské ekonomiky v příštím roce je opatrně optimistické. Základním scénářem je pro nás pokračující postupné oživení světové ekonomiky, jeho tempo by však nadále měla brzdit řada strukturálních problémů,“ říká analytik finančních trhů v České spořitelně Ľuboš Mokráš. A jeho kolega z Komerční banky Viktor Zeisel k prognóze na rok 2015 dodává, že vývoj globální ekonomiky bude v příštím roce poměrně fragmentovaný.

Buďte ve střehu, deprese se nevzdává