Nahoru a dolů. Optimismus z Řecka zchladilo Španělsko

komodity, burzy

komodity, burzy Zdroj: profimedia.cz

Akcie na evropských i asijských trzích po výsledku nedělních voleb v Řecku nejprve výrazně zpevnily. Na evropských trzích ale během dne optimismus postupně vyprchal. Akcie své zisky ještě dopoledne vlivem obav o Španělsko a Itálii ztratily a začaly klesat. Zvrat nálady na trhu se projevil zejména u dluhopisů ohrožených zemí a výnosy španělských bondů se vrátily nad kritickou hranici sedmi procent. Své ranní zisky ztratil i kurz eura.

Široký „panevropský“ index FTSEurofirst 300 na počátku dne stoupl o 1,1 procenta na více než měsíční maximum 1004,20 bodu; asi hodinu před polednem už ale ztrácel 0,1 procenta a byl na 992,7 bodu. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje velké akciové tituly v eurozóně, v té době oslaboval o 0,3 procenta. Index madridské burzy Ibex klesl o 1,7 procenta a milánský index FTSEMIB oslabil o 1,5 procenta.

V nedělních řeckých volbách získaly většinu pro sestavení vlády strany podporující zahraniční finanční program, který chrání zemi před bankrotem. To prozatím odvrací hrozbu chaotického odchodu země z eurozóny.

Řecké volby bodem obratu zřejmě nebudou

Investoři se ale brzy zaměřili na aktuálně nejohroženější země Španělsko a Itálii, které vedle potíží s dluhy podkopává ekonomický pokles. Španělsko má navíc velké potíže se svými bankami a s dluhy autonomních oblastí.

„Počáteční reakce byla příliš euforická, v zásadě se ale problémy nijak nezměnily,“ řekl agentuře Reuters šéf firmy Bastion Capital Adrian Slack. „Po oživení si trhy asi uvědomily, že řecké volby zřejmě oním bodem obratu nebudou. Jižní Evropa a banky v eurozóně zůstávají příliš rizikové,“ komentoval zvrat nálady investorů Barry Norris z firmy Argonaut Capital Partners.

„Toto oživení bude bohužel krátké, protože jej nežene o moc víc než rušení krátkých pozic,“ analyzoval krátkodobý dopolední růst akcií pro agenturu Reuters Norihiro Fudžito z banky Mitsubishi UFJ Morgan Stanley. „V eurozóně není jen Řecko, ale i další krize, a pokud vítězná strana nezlepší životy Řeků, jejich podpora se přesune na koalici SYRIZA (odpůrce podmínek záchranného programu) a budeme zpátky tam, kde jsme byli,“ dodal.

Ze Španělsko pak přišla další špatná zpráva. Podíl nesplácených úvěrů u tamních bank vzrostl v dubnu na 8,72 procenta celkové hodnoty jejich úvěrových portfolií z březnových 8,37 procenta. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od dubna 1994.

Euro po ranním růstu na měsíční maximum vůči dolaru brzy kleslo zpět. Jeho kurz ztrácel před polednem o 0,15 procenta a byl na 1,2620 USD po vzestupu až na 1,2748 USD.

Výnos španělských dluhopisů je nad 7 procenty

Výnos desetiletých španělských obligací, který je měřítkem udržitelnosti dluhové obsluhy, vzrostl proti pátku o 0,22 procentního bodu na 7,14 procenta, maximum od roku 1999, kdy země zavedla euro. Když se nad hranicí sedmi procent usadily výnosy státních dluhopisů Řecka, Irska a Portugalska, byly tyto země nuceny požádat o finanční pomoc.

Klesaly ceny a rostly výnosy také u italských dluhopisů a výnos desetiletého bondu stoupl o 0,14 bodu na 6,08 procenta. Investoři ale nyní na rozdíl od loňského podzimu výrazně preferují italské dluhopisy před španělskými, což je vidět na tom, že výnosový rozdíl mezi oběma papíry se zvýšil na 1,08 procentního bodu, nové maximum z éry měnové unie.

Asijské zisky

Asijské burzy stihly uzavřít ještě na optimistické vlně z vítězství proevropských stran v Řecku - tamní burzovní indexy získaly téměř dvě procenta. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 vzrostl v závěru o 1,8 procenta na 8721,02 bodu, nejvyšší úroveň od 22. května.

Během dne vystoupil až o 2,3 procenta, od počátku čtvrtletí ale stále ztrácí 13,5 procenta. Širší index Topix stoupl o 1,7 procenta a dosáhl rovněž měsíčního maxima 738,81 bodu.

Ropa zpevnila až na dva dolary za barel

Světové ceny ropy zahájily dnešní obchodování v Asii po výsledku voleb v Řecku zřetelným růstem a dočasně získaly až dva dolary na barel. Ropný trh však z maxim brzy sestoupil a jeho pozornost se nyní také zaměřuje na další ohrožené evropské ekonomiky jako Španělsko a Itálii.

„Trh bude zpracovávat řecké volby a jakmile počáteční euforie pomine, bude si hledat novou rovnováhu a zaměřovat se na Itálii a Španělsko,“ řekl agentuře Reuters Jim Ritterbusch, prezident firmy Ritterbusch & Associates. Obavy z šíření dluhové krize podle něj dalšímu vzestupu cen zamezí.