Nasdaq musel opět rušit akciové obchody

Nasdaq

Nasdaq

Akciový trh Nasdaq si opět uřízl pořádnou ostudu. Musel zrušit již uzavřené obchody s akciemi potravinářské společnosti Kraft Foods poté, co softwarový problém způsobil, že akcie Kraft Foods rostly téměř o 30 procent.

Potravinářský koncern Kraft Foods přešel na technologický Nasdaq teprve nedávno a softwarový problém tak zakončil nepříliš povedený transfer a připomněl podobné problémy, které provázely uvedení akcií firmy Facebook na trh Nasdaq letos v květnu.

„Akcie společnosti Kraft byly ovlivněny chybou na straně brokera, která zasáhla několik akciových trhů, nejen nás,“ uvedla společnost Nasdaq v tiskovém prohlášení.

Softwarovou chybu Nasdaq přiznal pouhý den poté, co američtí regulátoři varovali před dopadem technologií na tržní stabilitu. Několik týdnů po problematickém vstupu Facebooku na burzu selhal software vysokofrekvenčního obchodníka, společnosti Knight Capital a uštědřil brokerské společnosti ztrátu 440 milionů dolarů.

Akcie společnosti Kraft Foods, která společně s firmou Mondelez, přešla z New York Stock Exchange ke konkurenční burze Nasdaq, rostly o 29 procent na 58,54 dolaru hned v prvních minutách obchodování poté, co jej šéfka firmy Irene Rosenfeldová zahájila tradičními údery na zvon.

Čtěte také:

Facebook spustil zkaženým vstupem na burzu lavinu žalob

Nasdaq má z úpisu Facebooku ostudu

Mít všech deset pohromadě aneb pracovat efektivněji

Během hodiny Nasdaq zkontroloval provedené obchody a označil je za chybné a následně zrušil. První zkoumání naznačuje, že chybné obchody byly způsobeny selháním takzvaného automatického algoritmického obchodování. Akcie společnosti Kraft Foods po zrušených obchodech rychle obrátily směr a obchodování zakončily se ztrátou 1,2 procenta na 44,87 dolaru za kus. Zástupci společnosti pouze uvedli, že celý incident šetří.

Zranitelné automatické obchody

Epizoda s akciemi Kraft Foods opět připomněla obavy některých účastníků trhu, že rychlost transakcí tažená technikou často zanechává trh velice zranitelný vůči nebezpečným softwarovým selháním. „To je problém našeho dnešního trhu, není tam prostor pro žádné chyby,“ uvedl Sal Arnuk ze společnosti Themis Trading, která patří ke kritikům takzvaného vysokofrekvenčního obchodování. „Tyto elektronické obchodní systémy nás vystavují velkému nebezpečí plynoucímu ze sebemenší chyby,“ dodal Arnuk.