Německé akcie míří za nejlepším červnovým výsledkem za 16 let

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Obchodování na burze ve Frankfurtu
Burza ve Frankfurtu
Akciová burza ve Frankfurtu
4
Fotogalerie

Červen dlouho nevypadal pro hlavní německý akciový index DAX tak dobře, jako letos. Od začátku měsíce index posílil o pět procent, jindy přitom bývají obchody na začátku léta slabé. Pokud by DAX vydržel na aktuální hodnotě do konce měsíce, zaznamenal by nejlepší červen od roku 2003.

Německé akcie rostou především díky měnové politice Evropské centrální banky a restartu poptávky po automobilech, píše agentura Bloomberg. ECB na začátku června ohlásila, že poskytne bankám další hotovost za výhodných podmínek, čímž je motivuje k vyššímu poskytování úvěrů.

Zatímco na začátku tohoto týdne DAX klesal, dnes se vrátil k růstu v reakci na zprávy, že USA jsou ochotny odvolat další kolo zvyšování cel na čínské zboží. Americký ministr financí Steven Mnuchin také v rozhovoru pro televizní stanici CNBC řekl, že americko-čínská obchodní dohoda je z 90 procent hotová.

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se mohou tento víkend setkat u příležitosti summitu skupiny 20 největších ekonomik světa (G20). Investoři doufají, že neformální rozhovor by mohl vyústit v další kolo jednání. Mnuchin doufá, že obchodní dohoda bude hotová do konce roku.

Vývoj indexu DAX v posledním roce:


source: tradingeconomics.com