New York je stále finančním centrem číslo jedna. Na Londýn dotírají Singapur a Hongkong

Newyorský Wall Street je symbolem amerického kapitalismu a centrem světového finančního dění.

Newyorský Wall Street je symbolem amerického kapitalismu a centrem světového finančního dění. Zdroj: Profimedia.cz

New York si nadále drží pozici nejvýznamnějšího světového finančního centra. Velmi těsný je pak souboj o druhou pozici, o niž se perou tři metropole v čele s Londýnem. Praha v pořadí klesla. Vyplývá to z aktuálního pořadí indexu Global Financial Centres. Ten sestavuje na základě desítek parametrů londýnská poradenská firma Z/Yen Partners ve spolupráci s China Development Institute ze Šen-čenu.

„Dobře si vedla americká finanční centra, hned pět jich je v top 10, což odráží sílu americké ekonomiky. Stabilní pozici si v pořadí drží čínská města. Londýn si drží v indexu druhou příčku,“ uvádí se v průzkumu.

Londýn mírně snížil náskok New Yorku, když v průzkum získal 744 bodů. Rozdíl mezi oběma finančními centry se tak ztenčil o 10 bodů. New York je v čele žebříčku od roku 2018, kdy sesadil právě britské hlavní město. To se nadále drží na druhé pozici i přesto, že se s odchodem Velké Británie z Evropské unie zvýšily obavy o jeho konkurenceschopnost včetně schopnosti lákat mezinárodní kapitál. Tento dojem nedávno upevnilo například rozhodnutí britského vývojáře čipů Arm Holding, který dal přednost uvedení svých akcií na newyorské burze. 

Na třetí a čtvrté pozici jsou asijské metropole Singapur a Hongkong se 742, respektive 741 body. Hongkong, který je zvláštní administrativní oblastí Číny, si polepšil o 19 bodů. Přitom zásahy Pekingu do občanských i ekonomických svobod a také do nezávislosti soudního systému budí stále větší pochyby ohledně současné i budoucí prosperity této někdejší britské kolonie.

Podle jiných žěbříčků z toho již těží Singapur – v pořadí kanadského Fraser Institute nejsvobodnějších ekonomik světa nedávno přeskočil právě Hongkong.

Průzkum společnosti Z/Yen Partners pokrývá 121 měst a k jeho sestavení slouží 147 parametrů od třetích stran včetně Světové banky, OECD či OSN. Žebříček vychází v březnu a v září.

Vedle Londýna je v prvních dvacítce indexu dalších šest západoevropských měst. Jde o Ženevu, Frankfurt, Paříž, Lucemburk, Curych a Amsterdam. Z amerických metropolí jsou kromě New Yorku na předních pozicích také například San Francisco, Los Angeles, Washington D.C. a Chicago. V Číně patří mezi nejvýznamnější finanční centra Šanghaj, Šen-čen a Peking.

Praha si v celkovém pořadí pohoršila o jedenáct příček a skončila na 79. místě. Na druhou stranu si však polepšila o 30 bodů. Pro srovnání, Varšava je až na 92. příčce se 626 body. Podrobnosti konkrétně k Praze však průzkum neuvádí.