Nikoliv zisk, ale hodnoty a etika. 200 šéfů velkých amerických firem změnilo definici podnikání

Šéf Applu Tim Cook.

Šéf Applu Tim Cook. Zdroj: Reuters

Generální ředitel JPMorgan Chase Jamie Dimon.
Ředitel a spolumajitel společnosti Amazon Jeff Bezos.
3
Fotogalerie

Byznysový kulatý stůl - organizace sdružující generální ředitele 200 hlavních amerických korporací - vydal v pondělí stanovisko, v němž kapitáni ekonomiky Spojených států mění definici účelu, kvůli kterému existují firmy.

Dosud se počítalo s tím - jak v teorii, tak v praxi - že podniky slouží jejich akcionářům, chcete-li majitelům či podílníkům a mají hlavní úkol maximalizovat zisky. Nový smysl podnikání je podle definice jiný. Má zajišťovat investice do zaměstnanců, přinášet hodnoty zákazníkům, v rámci etiky spolupracovat s dodavateli a podporovat místní komunity. Tématu se věnuje web CNBC.com.

„Nemůžeme sloužit jen sobě a svým společnostem, ale musíme sdílet náš odkaz se všemi, kterých se může týkat,“ píše se v prohlášení Byznysového kulatého stolu s tím, že je to nejlepší cesta pro úspěch firem, komunit i celé země.  

„Americký sen je pořád živý, ale je roztřepený,“ uvedl v citaci publikované zprávy Jamie Dimon, ředitel investiční banky JPMorgan Chase, který je zároveň předsedou Byznysového kulatého stolu. V otevřeném dopise jsou připodepsáni zakladatel Amazonu Jeff Bezos, šéf Applu Tim Cook a řada dalších globálních byznysových lídrů.

„Zaměstnavatelé investují do svých pracovníků a místních komunit tam, kde podnikají, protože je to jediná cesta, jak být úspěšný dlouhodobě. Tento náš modernizovaný závazek je zřejmým posílením víry v ekonomiku, která slouží všem Američanům,“ napsal Dimon.

Americká média to interpretují jako úkrok od dosavadního vnímání podnikání jako cesty za ziskem, která právě na cestě automaticky další benefity společnosti přináší. Nyní se tyto benefity stávají bodem číslo jedna.

Jde o další signál z poslední doby, kdy američtí kapitalisté demonstrativně upozorňují na ochotu přispívat k sociálnímu smíru.

V červnu skupina nejbohatších lidí v USA vyzvala kandidáty nadcházejících prezidentských voleb, aby podpořili daň z bohatství pro ty nejmajetnější. Chtějí tak zmírnit nerovnost a rovněž díky získaným prostředkům přispět k boji se změnami klimatu.

Mezi signatáři prohlášení byli tehdy George Soros, spoluzakladatel Facebooku Chris Hughes, dcera miliardáře Charlieho Mungera Molly Mungerová, potomek Walta Disneyho či majitelé hotelového řetězce Hyatt.