Výnosy kryptoměn opět činí desítky procent. U projektu s českou stopou čekají investoři ještě víc

Logo projektu Terra

Logo projektu Terra Zdroj: profimedia

Období sucha ve světě kryptoměn alespoň na chvíli pominulo. Během posledních sedmi dní celková hodnota trhu vzrostla o 200 miliard dolarů a mezi nejrozšířenějšími virtuálními mincemi není problém narazit i na takové, které posílily o více než 40 procent a vydaly se na cestu k plnění aktualizovaných cenových cílů. Více najdete v aktuálním Krypto-grafu týdne.

Mezi třiceti nejrozšířenějšími virtuálními měnami momentálně vyniká luna obíhající přes blockchain s názvem Terra. Za posledních sedm dní je v plusu 45 procent a výrazně převyšuje zbytek srovnatelně velké konkurence.

Kromě celkového oživení bitcoinu a spol. pomáhá luně mimo jiné příliv venture kapitálu do jihokorejské Terraform Labs, která za projektem stojí. Nedávno získala na svůj rozvoj dalších 150 milionu dolarů. V dřívějších kolech financování se do něj zapojil i český kryptofond Rockaway Blockchain.

„Terra zprostředkovává platby internetovým obchodníkům pomocí svého blockchainu, přes který se protočí měsíčně na 300 milionů dolarů. Z nich má pak investor nárok na dividendu. Obecně vidíme na rozdíl od tradičních kryptoměn příležitost právě u projektů, které generují tržby a na jejichž token (kryptoměnu s předem vymezeným způsobem používání, jde o obdobu žetonu – pozn. red.) tvůrci navážou hotovostní toky,“ popsal v únoru šéf fondu Rockaway Blockchain Viktor Fischer v investiční poradně E15 Premium, kde odpovídal na otázku, zda na tehdy rekordně ohodnoceném kryptotrhu vidí investiční příležitosti.

Portfolio manažer Rockaway Blockchain David Rakušan v reakci na letošní zhodnocení luny pohybující se v řádu tisíců procent upravil cílovou cenu pro tento token – očekává, že v příštích pěti letech by měla jeho cena vyšplhat až na 170 dolarů, což by představovalo 17násobek současné ceny. Rakušan argumentuje mimo jiné klesající nabídkou luny v oběhu.

Přestože má podle jejích zastánců představovat hlavní konkurenční výhodu napojení na „reálnou“ ekonomiku, kurz luny se podobně jako ostatní virtuální mince stále vyvíjí do značné míry podle rytmu dominantního bitcoinu. U něho přitom kritici zmiňují údajnou absenci vnitřní hodnoty a hospodářských fundamentů.

Tento týden se bitcoin dostal na hranici 40 tisíc dolarů za jednu digitální minci, nejvýše za poslední měsíc a půl. Během pátečního odpoledne ale jeho cena mírně klesala a pohybovala se těsně pod touto hranicí. Pořád se však kryptoměna nachází o zhruba třetinu výše v porovnání se začátkem letošního roku.

Bitcoin podle svých fanoušků může přispět dokonce i k poklesu ceny bytů. Podívejte se jak:

Video placeholde
Bitcoin a jeho vliv na cenu nemovitostí • Videohub