Obchod se zlatem zamíchal evropskými statistikami

Ilustrační foto (zlaté rezervy ČNB)

Ilustrační foto (zlaté rezervy ČNB) Zdroj: Euro Jan Rasch

Spekulace se zlatem zahýbaly letošními statistikami o evropském zahraničním obchodu. Podle Eurostatu propadl export z unijní osmadvacítky do Švýcarska oproti loňsku bezmála o čtvrtinu. Důvodem byl prudký propad dodávek zlata z Velké Británie, když investiční fondy přestaly likvidovat zásoby drahého kovu a ustala poptávka z Asie.

Zatímco ještě loni dovezl Bern v prvních pěti měsících roku zlato za téměř 30 miliard eur, což představovalo takřka polovinu celkových importů do země, letos to podle statistiků byla pouhá třetina. Ustala tak živelná migrace drahého kovu směrem od britských veřejně obchodovaných fondů (ETF) k investorům v Číně a Indii.

„Exportní vlna vrcholila v loňském květnu, kdy bylo z Británie do Švýcarska vyvezeno zlato za 8,26 miliardy eur. Letos objemy exportovaného zlata podstatně poklesly, pohybují se většinou pod miliardou eur měsíčně,“ uvádí Ľuboš Mokráš z České spořitelny. Bern slouží pro zlato jako přestupní stanice, kde se drahý kov přetavuje do slitků poptávaných v Asii.

„Po loňském poklesu cen zlata jej začaly fondy ETF vyprodávat a kov se přes Švýcarsko přesouval k investorům na Východě. Letos tento pohyb ustal,“ říká Vít Jedlička z Colossea.

Vývoj cen zlata za posledních 5 letVývoj cen zlata za posledních 5 letVývoj cen zlata za posledních 5 let | E15