Očekávaná slabá sklizeň v Brazílii žene cenu kávy nahoru

Pytle s brazilskou kávou

Pytle s brazilskou kávou Zdroj: CC BY-SA 2.0: Fernando Marfa - Wikimedia Commons

Cena kávy typu arabika na světovém trhu od dubna vyrostla téměř na dvojnásobek. Cenu žene vzhůru především očekávaný pokles sklizně v Brazílii, která je jejím největším světovým pěstitelem. Podražila také káva typu robusta. Spotřebitelé v Česku ale cenový růst zatím příliš nepocítili.

Zatímco ještě v prosinci byla letošní sklizeň kávy v Brazílii odhadována na 60 milionů pytlů, na jaře byla prognóza snížena na 40 až 57 milionu pytlů. Celkový deficit na trhu se odhaduje na sedm milionu pytlů. „Cenové pohyby na trhu s kávou jsou největší od roku 2000,“ řekl analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička. Za poklesem odhadů stojí sucho v Brazílii, která zažila nejteplejší leden v historii v kombinaci s nejmenším množstvím deště za posledních 20 let. Zhruba o čtvrtinu vzrostly dle zpráv z trhů také ceny levnější kávy robusty, jejímž největším producentem je Vietnam.

„Ceny našich káv jsme i přes dlouhodobý růst její ceny i dalších nákladů neměnili více než tři roky,“ řekl generální ředitel společnosti Tchibo Praha, významného domácího prodejce kávy, Richard Hodul. „Držet ji (cenu) nadále však již bylo ekonomicky neúnosné, a tak jsme před dvěma měsíci promítli zvýšenou cenu zelené kávy nepatrně i do našich prodejních cen,“ dodal. Zároveň nevyloučil, že firma bude muset znovu zareagovat na aktuálně vysoké ceny zelené kávy. „Pokud by k nějaké změně mělo dojít, včas budeme informovat všechny zainteresované strany,“ uvedl Hodul.

Vývoj cen kávy arabika za posledních pět letVývoj cen kávy za posledních pět letVývoj cen kávy za posledních pět let | E15.czZdroj: E15.cz

Podle Jaroslava Tučka z tuzemské pražírny výběrové kávy doubleshot se malé středočeské firmy cenové skoky na trhu příliš netýkají. „Máme domluvené s jednotlivými firmami, kolik kávy od nich budeme tu danou sklizeň asi chtít a oni to pro nás mají rezervované,“ řekl. Předem objednané výběry ze sklizně firma nakupuje za ceny, které jsou takřka plně odpoutané od dění na komoditní burze. „Domlouváme je podle kvality pěstované kávy, nikoliv podle ceny na světových trzích,“ podotkl.

Zákazníci doubleshotu tak podle něj změny na komoditním trhu nepocítí. Velké firmy mají velké zásoby a termínové kontakty na řadu měsíců dopředu, a tak se současné zvýšení cen na burze může projevit v obchodech třeba až v příštím roce. „Záleží právě na skladových zásobách firem, a na tom, jak bude růst cena nadále,“ řekl Tuček.

Podle údajů Českého statistického úřadu stálo 100 gramů instantní kávy v obchodech v loňském roce 92 korun, o deset procent více, než když ceny kávového zrna na burzách byly v roce 2011 historicky nejvyšší. V prvním čtvrtletí letošního roku dokonce káva v obchodech ještě zlevnila.