Ole S. Hansen (Saxo Bank): Komodity patří do každého portfolia

Ole S. Hansen

Ole S. Hansen Zdroj: Saxo Bank

Zlato se po korekci dostalo na zajímavou nákupní úroveň, s růstem cen ropy by měli investoři počítat nejdříve na podzim, říká Ole S. Hansen, komoditní stratég ze Saxo Bank, kterému se v rámci komoditního koše aktuálně líbí další vzácné kovy, jako jsou platina nebo paladium.

Zlato bylo považováno při výhledech na rok 2012 za jednu z nejperspektivnějších investic. Po počátečním nadějném
růstu však v posledních týdnech své zisky vymazalo. Je čas ho nakoupit, nebo bude podle vás pokles pokračovat?

Po 15% posílení během prvních dvou měsíců letošního roku je zlato zpět na úrovních, kde bylo před rokem. Zlato oslabilo kvůli současné nechuti k riziku, která momentálně převládá na finančních trzích. Tlačí ho dolů současná „honba za hotovostí“, protože trh se zlatem se obecně vyznačuje slušnou likviditou.

Nicméně řada faktorů, které stály za posilováním zlata v posledních čtyřech letech, například záporná reálná míra výnosů nebo nákupy centrálních bank, v dohledné době nikam nezmizí. Proto se domníváme, že se po výprodeji nabízí dobrá příležitost zlato znovu nakoupit. Spekulativní dlouhé pozice hedgeových fondů jsou na 3,5letém minimu, tudíž je značný prostor pro nakupování, až se opět zestabilizuje technický kontext.

Podobný vývoj měla také ropa, která smazala skoro 15% zisk, který zaznamenala od začátku roku. Co čeká ropu do léta?

Za poslední měsíc utrpěla ropa výrazný pokles z velké části proto, že očekávání značně předbíhala fundamentální ukazatele a objevovaly se obavy o zajištění dodávek v důsledku konfliktu mezi Íránem a západními vládami. Se zhoršením fundamentálních ukazatelů začala klesat cena. Saúdská Arábie přitom dodávala rekordní množství ropy, 30letého maxima dosáhla i těžba v Iráku. Co se týče výhledu, v rozvinutých zemích bude poptávka nadále pokulhávat, zatímco rozvíjející trhy svou spotřebu ropy zvyšují. Po období letního zpomalení se cena stejně jako loni stabilizuje a na podzim a v zimě se pravděpodobně posune trochu výše.

Jak velká je v cenách ropy geopolitická „prémie“, tedy například rizika útoku Izraele na Írán?

OSH: Rizikovou prémii již trh víceméně vymazal a cena je náchylnější vzestupným tlakům v případě, že se toto riziko vystupňuje. Jak ropa Brent, tak i WTI crude se obchodují nyní na průměrech z roku 2011 a zdá se, že dále oslabovat nebudou. Saúdská Arábie již několikrát volala po hodnotě 100 dolarů za barel ropy Brent, proto tato hodnota představuje prozatím dolní hranici. Bude prolomena jen v případě „tvrdého přistání“ v Číně v kombinaci s novým oslabením americké ekonomiky.

Komoditní story byla rozehrána zhruba před deseti lety společností Goldman Sachs, která „prodávala“ klientům komodity jako ideální diverzifikační investice, které navíc nemají tak velkou volatilitu jako akcie. Je to stále aktuální v dnešním světě obrovské pozitivní korelace všech investic? Mohou komodity být zajímavou diverzifikační složkou portfolia?

Samozřejmě, i když různé třídy aktiv korelují v poslední době mnohem více kvůli prostředkům poskytnutým centrálními bankami v různých částech světa. To nebude pokračovat věčně, takže přijde doba, kdy hmatatelná hmotná aktiva jako komodity znovu získají na významu jako důležitá část diverzifikovaného portfolia.

V posledních době se také mluví o „alternativách“ ke zlatu v podobě dalších vzácných kovů, jako jsou platina nebo paládium. V jakém světle je vidíte v dalších měsících, řekněme do konce roku?

Na oba se dívám pozitivně, v tuto chvíli jsou poměrně pod cenou. Platina je především průmyslový kov, jehož osud bude tudíž záviset na síle ekonomik, které jej využívají. Totéž platí pro paládium, které se používá hlavně v automobilových katalyzátorech. Pro oba kovy je zajímavá situace v dodávkách, která je také podpůrným faktorem.

Platina se těží zejména v Jihoafrické republice, kde se toto průmyslové odvětví potýká s několika problémy, například stávkami, mzdovou inflací a pracovními výlukami z bezpečnostních důvodů. Paládium v současné době prodává Rusko a aktuální očekávání jsou taková, že úroveň jeho zásob, která je velmi přísně střeženým tajemstvím, se snižuje, což by mohlo vést k tomu, že v nadcházejících letech prodej z Ruska ustane.

Co podle vás letos ještě předvede stříbro?

Stříbro kopíruje zlato, ale v posledních měsících se mu daří hůře než žlutému kovu. Tak tomu podle nás bude i nadále, protože celosvětové zásoby budou v přebytku.

Jak letos komodity ovlivňuje vývoj kurzu amerického dolaru?

Všechny komodity jsou obecně v korelaci s dolarem, a proto se jim bude jen obtížně dařit v obdobích posilování americké měny. Samozřejmě se můžeme dočkat i období negativní korelace, jako tomu bylo na počátku roku v případě ropy, kdy dolar i ceny ropy stoupaly, takže cena ropy byla v mnoha místních měnách až tíživě vysoká. Náš výhled pro dolar ukazuje v nadcházejících měsících na další posilování, přičemž však bude docházet k vlnám oslabování dolaru, jelikož spekulanti mají tendenci nechat se unést a jsou příliš jednostranní, čímž se spouštějí cykly likvidace dlouhých pozic.

Jaký je váš názor na takzvané soft komodity?

Dodávky jsou dobré, zejména u cukru, kávy arabika a bavlny. Na kakao může mít vliv nepříznivé počasí v Africe.

S Olem S. Hansenem se můžete setkat naživo již 24. 5. v Praze na semináři Saxo Bank