Padající ceny mědi tlačí na těžaře

Gram mědi (ilustrační foto)

Gram mědi (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: sirquotos via Flickr

Mnozí těžaři mědi mají problém. Zatímco kdysi profitovali z boomu mědi, nyní se po prudkém poklesu cen musejí rozhodnout - buď omezit těžbu, nebo zvýšit ztrátu.

Cena mědi od začátku roku klesla o více než deset procent a spadla pod 6700 dolarů za tunu. V březnu se červený kov, který se hojně využívá v elektronice a stavebnictví, dostal dokonce na tříleté minimum. Důvodem jsou obavy o nabídky na globálním trhu a zpomalování jeho čínské spotřeby.

Analytici nyní odhadují, že těžaři zodpovědní za deset procent světové produkce ropy, prodělávají. „Naposledy jsme v podobné situaci byli před deseti lety, když byly ceny mědi pod třemi tisíci dolarů za tunu,“ uvedl komoditní konzultant Robert Edwards ze společnosti CRU. „Pokud ceny mědi zůstanou na současných hodnotách, budeme sledovat omezení těžby.“

Vývoj ceny mědi za poslední dva rokyVývoj ceny mědi za poslední dva rokyVývoj ceny mědi za poslední dva roky | E15Zdroj: E15.cz

Komoditní boom po roce 2003 udělal těžbu mědi ziskovou i pro malé a neefektivní společnosti. Ceny mědi rostly ze dvou tisíc až na deset tisíc dolarů za tunu v roce 2011. Od té doby ale cena zase setrvale klesá. Během stejné doby naopak rostly náklady na těžbu. Především vlivem vyšších cen energií, vyšších nákladů na mzdy horníků a hůře dostupným nalezištím. Těžařům také nepomohly klesající ceny vedlejších produktů těžby mědi, především zlata, stříbra a molybdenu.

Omezení těžby zřejmě čeká na malé firmy

Cena tuny mědi na londýnské komoditní burze LME se včera pohybovala na 6680 dolarech. To je jen lehce nad náklady na těžbu pro takzvaný 90. percentil, tedy těžaře, kteří dodávají deset procent globální produkce mědi. Ty stojí podle CRU vytěžení jedné tuny červeného kovu 6613 dolarů.

Takzvaný 90. percentil používají analytici pro určení zdraví těžařského sektoru. Když ceny spadnou na tuto cenu, měl by to varovný budíček pro těžaře. V takovém momentě dochází obvykle k omezení těžby tam, kde je nejnákladnější.

Nejvíce budou pravděpodobně zasažené malé těžební společnosti v Číně a do jisté míry v Chile. Velké společnosti - jako BHP BHP Billiton, Codelco, Freeport-McMoRan či Glencore Xstrata - mají obvykle větší bezpečnostní polštáře. Uvedené firmy stojí vytěžení jedné tuny mědi v průměru méně než pět tisíc dolarů.