Pařížské útoky vzbudily zájem o zbrojaře. Akcie podražily o deset procent

Z dílny raytheonu. Start lehkého hybridního torpéda
MK 54 při květnovém cvičení americké armády.

Z dílny raytheonu. Start lehkého hybridního torpéda MK 54 při květnovém cvičení americké armády. Zdroj: Profimedia.cz

Teroristický útok z předminulého týdne se na burzách setkal s masivní investorskou reakcí. Příslib lepšího byznysu pro zbrojaře odstartoval vlnu zájmu o akcie hlavních světových hráčů z branže. Během šesti obchodních dnů tak zažil zbrojařský sektor na burzách pětiprocentní růstový skok. Investoři se soustředí nejen na akcie výrobců samotné zbraňové techniky, ale i vyspělých komunikačních a optických technologií využívaných ve vojenství.

Například akcie výrobce vojenských letadel Lockheed Martin tak sázka na rostoucí vládní objednávky vyhnala od pařížského černého pátku o více než šest procent vzhůru. Burzovní hodnota výrobce raket Tomahawk, společnosti Raytheon, vzrostla dokonce o třetinu více. O necelá čtyři procenta podražily za stejné období i akcie producenta zbraňových systémů General Dynamics, šest procent získal i expert na vojenské technologie Northrop Grumman.

„Zájem o akcie zbrojních firem trvá už delší dobu a pařížské útoky jej ještě umocnily. Se všemi konflikty včetně Ukrajiny a Sýrie logicky roste atraktivita akcií zbrojních firem v čele s Lockheed Martin a Raytheonem. Investoři očekávají, že zakázky pro tyto firmy v budoucnu porostou,“ uvádí analytik Cyrrusu Tomáš Menčík.

Hlad po akciích zbrojovekHlad po akciích zbrojovek | E15

Krom hrubé síly se investoři zaměřili i na akcie firem nabízejících zvláštní armádní technologie. O šest procent tak například podražily akcie amerického výrobce vojenské radiotechniky a bezdrátového příslušenství Harris, dokonce patnáctiprocentní růstový skok zažil na burze zámořský specialista na termokamery Flir Systems.

Sílící napětí ve světě se odráží i v domácím byznysu. „Bez ohledu na útoky roste poptávka po produkci českého zbrojního průmyslu rok co rok, a to zejména ze zahraničí, jelikož bezpečnostní situace ve světě se setrvale zhoršuje. Za letošek očekáváme růst zbrojního exportu z Česka zhruba o deset procent,“ uvádí prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Česko podle něj každý rok vyveze kolem devadesáti procent své zbrojní produkce, právě zahraniční objednávky jsou tak pro domácí výrobce stěžejním hybným momentem.