Pauza v obchodní válce trvá. Trump odloží navyšování cel na čínské zboží. Akcie rostou

Čína

Čína Zdroj: profimedia

Donald Trump
Čína
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump potvrdil, že odloží uvalování nových cel na čínské zboží. Během víkendu totiž bylo dosaženo podstatného pokroku v jednáních o vzájemném obchodu, napsal šéf Bílého domu v neděli večer na Twitteru. Potvrdil také, že v případě dalšího pokroku se chystá sejít se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na svém floridském letovisku Mar-a-Lago. Asijské i evropské indexy na oznámení reagují růstem.

„S potěšením oznamuji, že USA učinily podstatný pokrok v obchodních jednáních s Čínou o důležitých strukturálních tématech včetně ochrany duševního vlastnictví, převodu technologií, zemědělství, služeb, měny a mnoha dalších témat,“ napsal Trump.

„V důsledku těchto velmi produktivních rozhovorů odložím navyšování cel z americké strany, dosud plánované na 1. březen,“ dodal americký prezident.

Pokud obě strany dosáhnou dalšího pokroku, hodlá Trump uspořádat setkání s čínským prezidentem, aby uzavřeli příslušnou dohodu.

Spojené státy a Čína spolu po velkou část loňského roku vedly obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalovaly cla. To narušilo výměnu zboží mezi oběma největšími ekonomikami světa a vyvolalo obavy ohledně vývoje globálního hospodářství.

V prosinci se Washington a Peking dohodly na 90denním příměří s tím, že se během této doby budou snažit o vyřešení obchodních sporů a nebudou na sebe uvalovat další cla. Příměří platí do pátku 1. března. Trump dal už dříve opakovaně najevo, že by se tento termín mohl posunout.

Bílý dům se pomocí cel snažil vyvinout tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Peking na postup Washingtonu reagoval odvetnými cly na dovoz z USA.

Akcie výrobců automobilů a firem dodávajících základní suroviny přidaly 1,1 procenta. Právě tyto společnosti by totiž na případném zvýšení cel a s ním spojeným zpomalením světového obchodu tratily nejvíce. Výrazně si polepšily akcie výrobců automobilových součástek Valeo a Faurecia, které přidávaly až 2,6 procenta. Přes dvě procenta si připisovaly i ocelářské firmy Arcelormittal a Norsk Hydro a se surovinami obchodující společnost Glencore.

Evropské akcie kopírují vývoj na asijských trzích. Čínské akcie v návaznosti na zprávu o odložení zvýšení cel v důsledku "produktivních" rozhovorů, jak se vyjádřil Trump, dnes vykázaly největší jednodenní nárůst za více než tři roky.

Vůbec nejsilněji zpráva rezonovala v Šanghaji. Hlavní index šanghajské akciové burzy Shanghai Composite uzavřel obchodování na 2961,28 bodu, když přidal 5,6 procenta, tedy vůbec nejvíce během jednoho dne od 9. července 2015. Největší jednodenní nárůst od téhož 9. července 2015 vykázal i index CSI300, který sleduje výkon 300 největších firem obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šen-čenu. Připsal si 5,9 procenta a uzavřel na 3729,48 bodu, nejvýše od 15. června.