Pokles ceny kakaa nahrává obchodu s kokainem

Plantáže kakaa

Plantáže kakaa Zdroj: profimedia.cz

Keře koky rostou i vysoko v horách
Sběr koky
Lístky koky
Drcení usušených lístků koky
Pěstování kakaa na úkor koky podporuje kolumbijská vláda
8
Fotogalerie
Kolumbie, dřívější lídr v prodeji listů koky, které se využívají k výrobě kokainu, postupně ustupuje ze svých pozic. V minulých letech ji v tomto směru přeskočily Peru a Bolívie. Jednou ze součástí boje proti obchodu s narkotiky je snaha kolumbijské vlády podporovat zemědělce v tom, aby vyměnily pěstování koky za pěstování kakaa. Jenže pokles světových cen této komodity tyto snahy hatí, upozornil server Bloomberg.

Ceny kakaových bobů, ze kterých se vyrábí čokoláda, spadly tento rok v Kolumbii o 40 procent. Zlepšila se totiž situace v Pobřeží slonoviny (obavy o dodávky z této africké země předtím hnaly ceny nahoru) a zeslábla poptávka z Evropy.

Z dat policie a farmářů vyplývá, že ceny koky přitom zůstávají stabilní. To ohrožuje kampaň kolumbijské vlády, která chtěla podporou pěstování kakaa postupně snižovat obchod spojený s drogami.

„Když se rozhodnete investovat do kakaa a dostanete za něj nevýhodnou cenu a pak se objeví někdo, kdo nabídne za jiné zboží hotovost, farmáři se přeorientují na to, co je jednodušší,“ řekl Bloombergu Ciro Alfonso Ramirez z Národní federace pěstitelů kakaa.

Dilema farmářů: Pěstovat kakao nebo koku?

Kampaň proti pěstování nelegální koky přitom do pádu cen kakaa fungovala dobře. Financování geril, které znamenají velkou zátěž pro kolumbijskou bezpečnost, se ztížilo. Zlepšení situace v zemi také postupně vedlo k rekordnímu navýšení zahraničních investic v zemi.

„Nestabilní ceny kakaa na světovém trhu nám dělají starosti. Vláda se snaží postiženým pěstitelům co nejvíce pomáhat,“ poznamenal Rafael Alfredo Colon, který řídí program proti pěstování nelegálních plodin.

Stát podporuje pěstování kakaa speciálními půjčkami, pomáhá farmářům hledat kupce a snaží se budovat infrastrukturu – hlavně silnice - do oblastí kakaových plantáží. Koka ale zatím kolumbijskému zemědělství vévodí, podle odhadů OSN ji pěstuje 62 tisíc tamních rodin, zatímco kakao jen 16 tisíc.

Poměr se ale začal měnit a Kolumbie se produkcí kakaa začala blížit Ekvádoru, který je po Brazílii druhým největším producentem této komodity. Budoucnost ukáže, jestli nepříznivý vývoj ceny kakaa dosavadní úspěchy přeruší.