Pražská burza další týden v propadu, tentokrát ztratila přes 9 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Katie Collins

Akcie na pražské burze v 38. týdnu opět oslabily. Hlavní index PX klesl o 9,09 procenta na 864,1 bodu a během pátku se dostal až na nejnižší úrovně od dubna roku 2009. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly cenné papíry operátora Telefónica, naopak nejvýrazněji ztratily akcie Erste Group Bank. V obou předchozích týdnech index PX klesl o téměř čtyři procenta.

Akciové trhy v uplynulém týdnu prošly podle analytika J&T Banky Milana Lávičky několika vlnami masivních výprodejů, především v druhé polovině týdne. Událostí týdne bylo zasedání amerického Fedu, který ve středu oznámil, že v objemu 400 miliard dolarů (asi 7,3 bilionu korun) vyprodá z bilance krátkodobé státní dluhopisy. Fed dále snížil výhled pro americkou ekonomiku, což byl podle Lávičky jeden z faktorů, který odstartoval následné výprodeje.

Evropě celý týden přicházely zprávy a spekulace o možném bankrotu Řecka, což zhoršovalo situaci především u evropských bank. Negativní impulzem bylo i snižování ratingu bank v Evropě i v USA. V druhé polovině týdne se tyto faktory podle Lávičky přelily v panické výprodeje napříč trhy od akcií až po komodity včetně zlata.

Vývoj indexu PX za poslední týden

PXPX|E15

Nejvíce klesajícím titulem na pražské burze byla Erste Group Bank s propadem 20,8 procenta na 408 korun. Titul podle Lávičky reagoval negativně nejen na vývoj celého bankovního sektoru v Evropě, ale i na schválení pravidel pro splácení hypotečních úvěrů v cizích měnách v Maďarsku.

„Dlužníci zde budou mít možnost jednorázově splatit své hypotéky při fixně daných kurzech, které se poměrně výrazně liší od těch tržních. Vzniklé náklady pak ponesou banky,“ dodal Lávička.

Naopak nejvíce rostoucím titulem byla Telefónica, která jako jediná proti předchozímu týdnu posílila, a to o 0,3 procenta. „Žádné výraznější fundamentální zprávy se v průběhu týdne neobjevily, akcie tak těží ze svého defenzivního charakteru,“ doplnil Lávička.

Příští týden bude podle Lávičky postrádat výrazný středobod, jakým bylo středeční zasedání Fedu. Důležitým momentem by však mohl podle něj být již o víkendu výsledek schůzky představitelů států G20 a výročního setkání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, kde již některé mimoevropské země přislíbily vyšší pomoc předluženým státům eurozóny.

„Pokud by schůzky vyzněly spíše naprázdno a nechaly tak trhy nadále v nejistotě, nelze vyloučit pokračování negativní nálady na akciových trzích,“ dodal s tím, že na tuzemském trhu nejsou očekávány žádné významné události.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.