Pražskou burzu lepší rok nečeká

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: profimedia.cz

Pražská burza
Pražská burza
Burzovní palác Praha
Burzovní palác Praha
Burzovní palác Praha
7
Fotogalerie

Experti očekávají, že v průměru si akcie na domácím parketu v příštím roce příliš nepolepší. Směr akcií bude určovat vývoj ve světě.

Od začátku roku do poloviny prosince ztratila pražská burza přes šest procent. Zásadní změna k lepšímu nečeká parket podle expertů ani v příštím roce. „Akcie na pražské burze by mohly v příštím roce stagnovat nebo mírně klesnout,“ říká analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Důvodem bude podle něj ekonomické zpomalení v západní Evropě.

Podobně se vyjadřuje rovněž hlavní makléř J&T Banky Jan Pavlík: „Index se bude pohybovat kolem nuly podle toho, co se bude dít ve světě.“ Obdobný vývoj jako letos pak očekává analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová.

Odborníci se shodují, že pražská burza bude kopírovat vývoj ve světě stejně jako letos, kdy zažívá pokles, to vše po loňském silném růstu o 15,6 procenta. „Klíčovým důvodem letošní poměrně špatné nálady na světových trzích je primárně zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky, které způsobuje odliv kapitálu z rizikovějších trhů včetně pražské burzy,“ dodává hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Hodně kolísat budou bankovní tituly, jako je Erste Group, Komerční banka a Moneta Money Bank. „Tam bude případná korekce vidět nejvíc,“ upozorňuje Pavlík. Podle Tomčiaka jsou totiž banky citlivé na zpomalení ekonomického růstu.

A které tituly patří mezi oblíbence odborníků? „Hodně se mi líbí akcie Avastu a pozitivně vnímáme i ČEZ,“ říká Pavlík. Za zajímavé akcie se stabilní dividendou považuje Píchalová ČEZ a O2.