Pro povrchové pracovníky OKD se práce najde, tvrdí šéfka Úřadu práce

Důl Paskov, ilustrační foto

Důl Paskov, ilustrační foto Zdroj: CTK

Zaměstnanci OKD, kteří pracují na povrchových pracovištích, by neměli mít problém se sháněním zaměstnání. Novinářům to dnes v Ostravě řekla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Podle místopředsedy Sdružení hornických odborů Rostislava Paličky je v celém OKD asi tisíc povrchových pracovníků. Těžební společnost, která sama na sebe podala v úterý k soudu insolvenční návrh, dává i dodavatelskými firmami práci více než 12 tisíc lidí.

„OKD není jenom důlní firma, ale máme spoustu zaměstnanců pracujících na povrchu, kteří jsou svářeči, pracují v mechanických dílnách, takže pro ně uplatnění určitě na trhu práce by se našlo,“ řekl Palička.

Žádné propouštění v dolech zatím ohlášeno nebylo, k 30. červnu má ale dohodou skončit 345 lidí. „Naprostá většina z nich, přes 90 procent, souhlasí s dohodou, ostatní jsou na například na nemocenské nebo se ještě nevyjádřili,“ řekl dnes mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Konec do začátku roku

Další kroky podle něj budou záviset na rozhodnutí soudu a případném postupu insolvenčního správce. Firma v reorganizačním návrhu uvedla, že nejpozději na počátku příštího roku by chtěla ukončit těžbu v Dole Paskov, kde pracuje přes 1500 lidí.

Sadílková řekla, že úřad práce je na případné propouštění horníků připraven. „Opatření máme, pracovní místa máme, jsme připraveni, a i kdyby měli přijít příští týden, tak víme, co s nimi máme dělat,“ řekla ředitelka. Z 345 lidí, kteří z OKD mají odejít na konci června, už si podle ní 47 našlo práci jinde.

Pavel Juříček řekl za Moravskoslezský automobilový klastr, jenž sdružuje 74 firem, že má kompletně připraven rekvalifikační program pro horníky a vytipovány lokality, které by mohly absorbovat prvních tisíc horníků. Rekvalifikovali by se na tři profese: operátor v automobilovém průmyslu, strojní mechanik a specialista.

Palička řekl, že ale zdaleka ne všechny horníky bude možné rekvalifikovat. „Co se týká důlních (pracovníků na Paskově), podle našeho názoru je kolem 650 lidí, kteří mají odpracováno v dole víc než 20 let, a ti budou rekvalifikovatelní velice těžko,“ řekl Palička. Rekvalifikovatelných lidí, kteří pracují v dole do deseti let, je podle něj mezi důlními pracovníky Paskova asi 350.

Jedním z největších zaměstnavatelů v kraji je se zhruba 3400 pracovníky nošovická automobilka Hyundai, která má podle mluvčího Petra Vaňka volná místa v řádu jednotlivců měsíčně. Zda by se tato místa hodila pro horníky, je ale otázka.

„Každý uchazeč o práci u nás musí projít velmi přísnou lékařskou prohlídkou. Ta vyloučí všechny lidi, kteří by měli byť jen počínající zdravotní potíže, které by se při práci na lince mohly prohloubit nebo vyvinout v nějakou nemoc z povolání,“ řekl Vaněk. Zdravotními potížemi, například vázoneurózou, přitom právě řada horníků trpí.

Podle Vaňka šanci získat práci v Hyundaii mají ze zaměstnanců dolů například elektrikáři, mechanici, zámečníci nebo svářeči. „Druhá věc, kterou vidím jako poněkud limitující, ale je, že nástupní platy jsou hluboko pod očekáváním horníků zvyklých na své současné mzdy,“ řekl Vaněk.