Došly peníze. OKD poslala sama sebe do insolvence, dluží přes 17 miliard

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku

Horníci Dolu Darkov na Karvinsku Zdroj: ctk

Těžební firma OKD podala ke Krajskému soudu v Ostravě sama na sebe insolvenční návrh. Spojila ho s návrhem na reorganizaci. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky. Společnost Arca Capital miliardáře Pavola Krúpy současně podala na zástupce OKD trestní oznámení pro podezření z vydírání české vlády. Aby zamezila prohlubování své ztráty, hodlá OKD mimo jiné do počátku příštího roku zavřít Důl Paskov a do konce roku 2018 Důl Lazy.

OKD v insolvenčním návrhu uvedla, že nejméně 650 věřitelům dluží celkem více než 17 miliard korun. Hodnota majetku firmy nedosahuje ani sedmi miliard. Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark řekl, že 13 miliard korun jsou závazky v rámci skupiny.

Mezi největší věřitele OKD, kteří mají u firmy pohledávky z běžných obchodních závazků, patří podle insolvenčního návrhu dopravní společnost Advanced World Transport (AWT), které OKD dluží přes 110 milionů korun, z toho téměř 31 milionů po lhůtě splatnosti. OKD dluží i polským dodavatelským firmám Kopex Machinery, Famur a Eickhoff Polonia, které mají pohledávky celkem za více než 130 milionů korun, z toho asi třetinu po splatnosti.

Na výplaty prý bude

„Představenstvo společnosti OKD rozhodlo o podání návrhu na povolení reorganizace s cílem zachovat zaměstnanost, provoz podniku, v co nejvyšší míře postupně uspokojit své věřitele a vytvořit životaschopnou společnost,“ sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Podnik bude dál v obvyklém provozu a v dolech se bude normálně těžit.

„Nemáme v tuto chvíli dostatek finančních prostředků pro úhradu našich nevyrovnaných dlužných částek, nicméně během května bychom za běžného chodu měli obdržet platby od našich odběratelů, které by měly být dostatečné ke krytí minimálně nezbytných výdajů pro pokračování denního provozu včetně neuhrazených výplat zaměstnancům,“ uvedl po jednání představenstva jeho předseda Ekmark.

Jak stát pomůže horníkům? Průmyslové podniky by mohly zaměstnat stovky lidí.

.

Podle mluvčího ani pozitivní výsledky ve snižování nákladů nezajistí vytvoření dostatečných finančních prostředků jak na restrukturalizaci společnosti, tak na úhradu jejích závazků. „Společnost podniká veškeré kroky, které umožní nadále úhradu mezd zaměstnancům, pokračování nepřerušeného a bezpečného provozu podniku a úhradu dalších závazků,“ uvedl Čelechovský.

Firma chce uzavírat doly

V insolvenčním návrhu firma uvedla, že se při reorganizaci bude snažit o provádění dalších úsporných opatření a zároveň o zachování podstatné části pracovních míst. Do konce roku 2016 nebo počátku 2017 chce zavřít Důl Paskov, do konce roku 2018 Důl Lazy, utlumit chce i Darkov (při zachování provozu úpravny uhlí) a minimálně částečně utlumit činnost v lokalitě ČSM Sever. Pro uzavírání konkurence neschopných dolů chce OKD získat veřejnou podporu.

Akcie NWR reagují na vývoj v OKD poklesem o 41 procent
Akcie těžařské společnosti NWR na pražské burze ztrácejí více než 41 procent a obchodují se za sedm haléřů. Reagují tak na vývoj v těžební společnosti OKD. Výrazně padají také akcie bank a elektrárenské ČEZ, index PX krátce před 15:00 klesal o 1,33 procenta na 897,26 bodu.

Cenné papíry NWR dopoledne dokonce posilovaly, okamžitě po zveřejnění insolvenčního návrhu se ale propadly do červených čísel. OKD insolvenční návrh spojila s návrhem na reorganizaci. Firma nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského bude podnik dál v obvyklém provozu a v dolech se bude normálně těžit.

Pražská burza se odpoledne dostala pod devítisetbodovou hranici, kde byla naposledy v polovině dubna. Akcie ČEZ ztrácí 2,66 procenta na 442,90 koruny, Komerční banka odepisuje 1,84 procenta na 4751 korun a Erste Bank 1,21 procenta na 667,90 koruny.

OKD bude podle něj nadále plnit své závazky ze smluv o dodávkách uhlí vůči svým odběratelům. „Mimo jiné společnost osloví vládu České republiky za účelem obnovení jednání o restrukturalizaci společnosti,“ uvedl Čelechovský.

Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR). Tu od února vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Generální ředitel NWR Gareth Penny minulý týden uvedl, že OKD má hotovost do poloviny května. AHG v posledních týdnech nabídla státu, aby do firmy vstoupil nebo OKD odkoupil. To ale zástupci vlády odmítli, nabízené podmínky podle nich byly pro stát nevýhodné.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že s ohledem na vývoj situace je za podání insolvenčního návrhu rád. „Během insolvence se snad podaří odstřihnout OKD od NWR a AHG, což by mohlo pomoci OKD přežít tuto těžkou situaci,“ řekl Pytlík.

Krúpa podal trestní oznámení na OKD pro podezření z vydírání vlády
Skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy dnes podala trestní oznámení na zástupce společnosti OKD, New World Resources (NWR) a skupiny Ad Hoc Group (AHG) pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání české vlády. Podáno bylo na Okresní státní zastupitelství v Ostravě a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Arca Capital je minoritním akcionářem NWR, majitele OKD. Podle svého vyjádření má ve firmě 3,44 procenta, dalším objemem akcií disponuje v rámci spřízněných firem. Přesný objem těchto akcií s odkazem na strategické důvody zveřejnit nechce.

„Skupina AHG a vedení společností NWR a OKD zneužívají značné celospolečenské citlivosti situace a tíživého hospodářského stavu společnosti OKD, který ale svým předchozím jednáním samiy způsobily zneužíváním svého postavení k vytunelování společnosti OKD skrze podezřelé refinancování úvěrů a vyplácením zcela nadměrných dividend,“ uvedla dnes Arca.

Podle Krúpovy skupiny předkládají vlastníci dolů vládě návrhy řešení OKD za nevýhodných podmínek, které spočívají především ve finanční pomoci ze strany státu. „Z této varianty řešení by však měli především prospěch nikoliv situací ohrožení zaměstnanci společnosti, ale právě skupina AHG a vedení OKD a NWR,“ dodala Arca.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dříve uvedl, že AHG požadovala od státu jen za samotné akcie firmy 120 milionů eur (asi 3,2 miliardy korun). Mládek přitom očekával, že je nabídnou za korunu. Krúpa se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. V polovině dubna nabídl skupině AHG, novému majiteli NWR, že od ní firmu koupí. AHG uvedla, že mu OKD neprodá, dokud ji nestabilizuje ve spolupráci s vládou.

Následně pak Krúpa AHG vyzval, aby ho zvolila do dozorčí rady OKD. V dopise, který Arca adresovala mluvčímu AHG Romanu Paříkovi, Krúpa mimo jiné vybízel k zapojení skupiny Arca do restrukturalizace OKD. Naposledy minulý týden pak vyzval dopisem členy představenstva a dozorčí rady černouhelné firmy, aby získali od bývalých majitelů OKD zpět nadměrnou výši vyplacené dividendy z let 2006 až 2012. Podle skupiny činí 40 miliard korun.

Kvůli situaci v OKD dnes v podzemí Dolu Darkov protestovalo 46 horníků, 26 jich odmítlo vyfárat po noční směně a dalších 20 se k ním přidalo z ranní. Horníci vyfárali, nebo odešli na pracoviště až poté, co jejich otázky zodpověděl provozní ředitel OKD Pavel Hadrava, který za nimi sfáral. Pytlík řekl, že sami horníci chtějí, aby šla firma do insolvence. „Chtějí se odříznout od těch, co nás vysávají, to znamená NWR a AHG. Říkali, že chtějí být samotné OKD bez těch vyžírek,“ řekl Pytlík.

Vláda slibuje pomoc zaměstnancům

Kvůli situaci v OKD se ve středu ráno sejde rozšířené předsednictvo vlády. „Na prvním místě je pro nás pomoc zaměstnancům,“ uvedl na twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

Společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích. Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji činil na konci března 8,3 procenta, bez práce bylo více než 70 tisíc lidí.

Výběr hlavních událostí v OKD v posledních letech:
Výběr hlavních událostí v OKD od jejich ovládnutí společností New World Resources (OKD dnes podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh):
Část akcií OKD byla na začátku 90. let minulého století prodána v kuponové privatizaci, hlavním majitelem zůstal stát. V následujících letech ale rozhodující vliv získala společnost Prosper Trading, která odkoupila akcie OKD od státního Restitučního investičního fondu a od obcí regionu. Později se většinovým vlastníkem stal Karbon Invest (KI) podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy. Do firmy vstoupil v druhé půli roku 1998, krátce po vzniku vlády Miloše Zemana (ČSSD).

- V roce 2003 začala vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) jednat s KI o prodeji zbylých 46 procent akcií. Původně dohodnutou cenu 2,25 miliardy korun ale v květnu 2004 neschválil antimonopolní úřad (ÚOHS). V září téhož roku vláda Stanislava Grose (ČSSD) schválila prodej menšinového státního podílu skupině Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Většinovým vlastníkem se ještě v listopadu 2004 stala investiční skupina RPG Industries, vedená Zdeňkem Bakalou, jehož firma Charles Capital se přitom podle médií podílela i na předchozích krocích majitelů KI.

- Později se majitelem OKD stala v Nizozemsku registrovaná firma New World Resources (NWR). Dvoutřetinovým vlastníkem NWR zůstala investiční firma BXR Group Limited, ve které Bakalovi patřil zhruba poloviční podíl. Na loňské dubnové valné hromadě opustil Bakala představenstvo společnosti, nadále mu ale zůstal poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která držela nadpoloviční podíl v NWR.

- Ve středu 24. února ale bylo oznámeno, že CERCL převede svůj podíl na ostatní akcionáře NWR, aby usnadnila restrukturalizaci firmy. Novým majoritním vlastníkem se stala skupina Ad Hoc Group (AHG), jež sdružuje tři britské investiční společnosti. Má 60 procent hlasovacích práv.

- Součástí privatizovaného majetku OKD byly i bývalé hornické byty. Okolo 44.000 těchto bytů spravovala společnost RPG Byty ze skupiny BXR. Loni v říjnu ÚOHS povolil změnu vlastníka společnosti RPG Byty, firmu převzala lucemburská společnost Fondy Bydleni 2.

- Koláček, Otava a místopředseda představenstva dolů Jan Przybyla se později kvůli svému působení v OKD ocitli před soudem. Státní zástupce je obžaloval ze zneužívání informací v obchodním styku, kterým měli firmě způsobit škodu v řádu miliard korun. Soud ale v červnu 2009 všechny tři zprostil viny.

- Odkupu státního podílu z roku 2004 se týká dosud neuzavřená kauza, v níž před soudem stanul znalec Rudolf Doucha, jehož obžaloba viní z hrubého zkreslení posudku, podle něhož byl prodán státní podíl v OKD. Před soudem stanuli také dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti.

- Po roce 1989 uzavřela OKD řadu šachet, výrazně klesl také počet zaměstnanců, kterých bylo koncem 80. let přes 100.000. Zatím naposledy byl uzavřen důl Dukla v Havířově (2007). V současnosti OKD zaměstnává kolem 12.500 lidí, z toho asi pětinu v dole Paskov, který v nejbližších letech nejspíš také čeká uzavření (NWR navrhuje jeho uzavření nebo převedení na stát).

- Kromě Paskova (Důlní závod 3 s lokalitami Staříč a Chlebovice) OKD provozuje Důlní závod 1 (doly Lazy, ČSA a Darkov) a Důlní závod 2, který vznikl přejmenováním původního Závodu Důl ČSM. OKD patří i zakonzervovaný důl Frenštát.

- Začátkem února OKD oznámila, že chce do tří let propustit polovinu zaměstnanců. Uzavřeny by měly být doly Paskov, Lazy a Darkov a společnost plánuje, že v ní do roku 2018 bude pracovat 5000 až 6000 lidí. Ministerstvo průmyslu a obchodu poté oznámilo, že vedení OKD vzalo zpět informaci o tom, kolik do budoucna propustí lidí.

- V roce 2013 se NWR dostala do vysoké ztráty a oznámila plán úsporných opatření. Jeho součástí byl kromě snížení nákladů prodej Dolu Paskov a společnosti OKK Koksovny. Zatímco pro důl se nepodařilo najít kupce, koksovnu koupila společnost Metalimex. Příčinou ztrát byly dle analytiků nízké prodejní ceny uhlí a vysoký podíl fixních provozních i finančních nákladů.

- Těžební firma se nyní potýká s existenčními problémy, kvůli nimž v kraji hrozí masivní propouštění. Koncem letošního ledna se krajská tripartita shodla, že těžba uhlí by měla pokračovat co nejdéle i za cenu toho, že stát ponese určité výdaje.

- Skupina Ad Hoc Group (AHG), jež je novým vlastníkem společnosti NWR, navrhuje, aby záchranu černouhelné OKD spolufinancoval stát. V dubnu přišel s nabídkou provozovat OKD miliardář a obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner (spolu s dalšími podnikateli) s tím, že podmínkou jejích investice je, že firma projde insolvencí. Návrh na koupi OKD předložila AHG skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy. Ministr financí Andrej Babiš v dubnu řekl, že mezi varianty řešení situace OKD patří odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti NWR státem nebo společná firma.