Průzkum ložisek ropy a plynu v Severním moři kvůli nízkým cenám skomírá

Tanker v Severním moři, ilustrační foto

Tanker v Severním moři, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Průzkum nalezišť plynu a ropy v Severním moři mezi Skotskem a Norskem se téměř zastavil. Nízké ceny ropy si vybírají daň mezi těžaři, kterým se na některých polích nevyplatí těžit a ve snaze ušetřit téměř zastavili průzkumné vrty.

Zpráva těžařské asociace Oil and Gas UK uvádí, že počet průzkumných vrtů letos klesl na pouhých osm. Loni jich bylo 13 a v roce 2008 dokonce 40. Firmy v Severním moři letos utratí jen miliardu liber oproti osmimiliardovému průměru za poslední roky.

Zpráva asociace ukazuje, že první a největší obětí rychlého pádu ceny ropy byl právě průzkum nových nalezišť. Těžební firmy varují, že při pokračování tohoto stavu budou ztraceny miliardy barelů ropy, které budou uvězněny v uzavřených vrtech bez infrastruktury a schopnosti je vytěžit.

Upadající aktivita

„Aktivita upadá. Současné plány firem počítají s vytěžením 6,3 miliardy barelů ropy, potom ale přijde velký propad,“ uvedla Deirdre Michieová, generální ředitelka Oil and Gas UK. Zpráva dodává: „Firmy se snaží osekat všechny výdaje, aby přežily ve světě ropy za 30 dolarů.“ Téměř polovina těžebních vrtů v Severním moři je nyní podle asociace ztrátových.

Situace v Severním moři není výjimečná. Analýza Goldman Sachs varuje, že globálně se oddálení či přímo rušení týká ropných projektů za bilion dolarů. Ropná pole v Severním moři ale trpí více než kdekoliv jinde na světě, protože tamní těžba je mimořádně nákladná a při nízkých cenách ropy se přestává vyplácet. Michieová proto chce, aby britská vláda upustila od vyššího zdanění těžařských firem, které platí sazbu 30 procent místo standardních dvaceti.