Putin: Kapitálové kontroly nebudou, pro pokles rublu není důvod

Ruská prezident Vladimir Putin

Ruská prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Moskva nemá v plánu zavést kapitálové kontroly ani další nouzové kroky v reakci na pokles hodnoty ruského rublu. Prohlásil to dnes v Číně ruský prezident Vladimir Putin. Ruská měna letos k dolaru přišla zatím o skoro 30 procent své hodnoty. Podle Putina nejsou pro pokles rublu žádné fundamentální důvody. Ruská centrální banka zároveň odstranila stanovené obchodní pásmo pro rubl. Oslabující domácí měně to umožní volně se pohybovat na trzích.

Ruská měna se dostala pod tlak v důsledku ukrajinské krize a klesajících cen ropy. Centrální banka dosud domácí měnu podporovala zásahy na měnovém trhu. Pro intervence neměla stanoven žádný limit a v posledních týdnech v rámci podpory rublu prodávala až 2,5 miliardy dolarů (téměř 56 miliard Kč) denně.

K těmto zásahům přistupovala vždy, když se kurz přiblížil okraji cílového pásma pro rubl. Minulý týden banka tuto podporu výrazně omezila, když stanovila maximální limit pro intervence ve výši 350 milionů dolarů (necelých osm miliard Kč) denně.

Dnes banka uvedla, že mezní denní hodnoty pro pohyb rublu přestane stanovovat. Je ale nadále připravena zasáhnout, kdyby pozorovala hrozbu pro finanční stabilitu. Rubl byl po sdělení banky bez větších změn a k americkému dolaru rostl o zhruba dvě procenta.

Vývoj kurzu USD/RUB za poslední 2 roky:Graf 10. 11. 2014.Graf 10. 11. 2014. | vagaday@mf.cz

Putin dnes prohlásil, že Rusko přijímá nutné kroky v reakci na těžkou fluktuaci, tedy kolísavost ruské měny. Doufá ale, že spekulace proti rublu brzy skončí a pro jeho pokles nejsou žádné fundamentální ekonomické důvody.

„Neplánujeme zavést žádná omezení pro kapitálové toky,“ prohlásil podle agentury AP na setkání investorů před summitem Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu.

Ruská centrální banka minulý týden omezila podporou rublu, když snížila rozsah intervencí na měnovém trhu. V pátek ale sdělila, že může stále zasáhnout na podporu ruské měny.

Snížení závislosti

Moskva se zároveň snaží snížit svou závislost na evropských a dalších západních trzích a obrací v této souvislosti pozornost na Asii. Putin dnes podle AP využil své přítomnosti na setkání v Pekingu k tomu, aby přilákal asijské investory do Ruska, jehož vláda podle šéfa Kremlu zjednodušuje regulace týkající se investic či daňových záležitostí.

„Chceme, abyste přišli a měli úspěch,“ řekl Putin podle AP podnikatelům z Číny či Japonska. Podotkl také, že Rusko a Čína hodlají zvýšit objem obchodů vyrovnávaných v čínské měně.