PX nejníže od dubna 2009. Praha ztrácí výrazně víc než západní Evropa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Volfik Rene

Evropské burzy dnes zažily velmi rozkolísanou seanci. Otevřely do mírných zisků, později propadly do silných ztrát a odpoledne se vrátily k hodnotám ze čtvrtečního závěru. Pražská burza během dne ztrácela až pět procent a klesla na 29měsíční dno. Uzavřela se ztrátou 3,55 procenta. Podle některých analytiků se projevuje zesilující trend omezování pozic investorů na méně rozvinutých trzích.

Pražská burza dnes prohloubila ztráty. Hlavní index PX se odpoledne propadl na nejnižší úroveň od dubna roku 2009, později část ztrát umazal a uzavřel slabší o 3,55 procenta na 864,1 bodu. O více než osm procent spadly akcie Erste Group Bank, se ziskem uzavřely seanci jen akcie technologické firmy KIT digital.

„Propad není ani tolik vyvolán novými zprávami, spíše to odraží současné napětí na trzích a potvrzuje trend, kdy investoři z vyspělých kapitálových trhů omezují své pozice na těch méně rozvinutých. Dnešní pokles primárně zasahuje cyklické tituly (CME, Orco, NWR a finanční instituce), které většinou nejvíce ztrácí při rostoucích obavách o budoucí hospodářský vývoj. Trhu navíc vůbec nepomáhá ani spekulace o přípravách návrhu na zpřísnění podmínek zdaňování zisku z prodeje cenných papírů,“ komentuje dění na pražské burze analytik České spořitelny Martin Krajhanzl.

Vývoj indexu PX za poslední týden

PXPX|E15

Akcie Erste Group Bank se propadly o 8,11 procenta. O něco lépe na tom byla Komerční banka, jejíž akcie klesly o 1,25 procenta. Těžařská firma NWR přišla o 5,36 procent. Výraznou ztrátu měla i elektrárenské společnost ČEZ, její akcie klesly o 3,7 procenta.

Akcie mediální skupiny CME zlevnily o 3,95 procent. Cenné papíry pojišťovny VIG klesly o 4,92 procenta a developerské akcie Orka oslabily o 4,76 procenta. Se zisky uzavřely poslední den v obchodním týdnu pouze akcie KITD. Titul posílil o 2,62 procenta.

Evropské trhy na houpačce

Evropské burzy zahájily mírným růstem díky příslibu koordinovaných kroků G20 pro navrácení důvěry na finanční trhy. Pozdeji se ale vrátily k poklesu, odpoledne začaly ztráty smazávat a nekonec dokonce mírně posílily

Náladu podpořily naděje, že by Evropská centrální banka mohla podniknout kroky ke zmírnění dluhové krize v eurozóně a podpoře růstu. Vysoké zisky si připsaly francouzské banky. Panevropský index FTSEurofirst 300 posílil o 0,8 procenta na 882,18 bodu. Za celý týden však index klesl o 5,9 procenta, což byl třetí nejhorší týdenní pokles za 16 měsíců.

Nejlépe se dařilo francouzským bankám kvůli spekulacím, že by mohly dostat kapitálovou injekci od francouzské vlády. Akcie BNP Paribas zpevnily o 9,8 procenta a Société Générale o 8,8 procenta, i když mluvčí bank zprávu odmítli komentovat.

Dnešní vývoj na trhu byl velmi nestabilní a index se v jednu chvíli naopak propadl až na nejnižší hodnotu za 26 měsíců. Trh tak reagoval na prohlášení skupiny G20. Představitelé zemí G20 sice slíbili učinit vše pro to, aby dluhová krize v eurozóně neohrozila stabilitu bank a finančního systému, nic konkrétního však neuvedli. Nervozitu vyvolalo i prohlášení Deutsche Bank, která uvedla, že odpisy řeckého dluhu mohou být vyšší, než se čeká.

„Zhoršující se vyhlídky světové ekonomiky se podepsaly například na poklesu akcií automobilek a snížení ratingu zasáhlo řecké banky. Naopak francouzské banky a italské banky zaznamenávají silné zisky poté, co ECB uvedla, že již v říjnu může zareagovat na pokles hlavních makro ukazatelů. Zlevnění financování by pomohlo právě bankám s velkou expozicí vůči vládním dluhopisům,“ uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.