Radikální krok - Švýcarsko zafixovalo minimální kurz franku

Švýcarská centrální bance (SNB) došla trpělivost s neustále posilujícím frankem a nastavila minimální směnný kurz franku na 1,20 franku za euro.

Švýcarská centrální bance (SNB) došla trpělivost s neustále posilujícím frankem a nastavila minimální směnný kurz franku na 1,20 franku za euro. Zdroj: wikimedia.org

Švýcarské centrální bance (SNB) došla trpělivost s neustále posilujícím frankem a nastavila minimální směnný kurz franku na 1,20 franku za euro. SNB uvedla, že maximální hodnotu franku bude hlídat s pomocí „neomezených finančních prostředků“.

Krok trhy naprosto šokoval. Banka jej zdůvodnila silně negativními dopady silného kurzu na švýcarskou ekonomiku. „Současné masivní nadhodnocení švýcarského franku znamená akutní hrozbu pro švýcarskou ekonomiku a riziko deflačního vývoje,“ píše se ve sdělení banky. „Švýcarská národní banka má proto v úmyslu frank výrazně a trvale oslabit. S okamžitou platností už nebudeme tolerovat silnější kurz franku proti euru, než 1,20 CHF,“ píše se dále.

Frank po zprávě bleskově oslabil téměř o 10 procent, což je u kurzů měn naprosto nevídané. Kurzy měn se zpravidla vychylují v řádu desetin procenta. „Ihned po oznámení vyskočilo euro na páru s frankem z denního minima 1,1019 a hodnota se dostala až na 1,2160 franku za euro,“ komentoval Ondřej Hartman ze společnosti FXStreet.cz, který připomíná, že frank byl podle SNB extrémně nadhodnocený již delší dobu.

Pokud by se objevily deflační tlaky, je SNB připravena sáhnout k dalším opatřením. „Po intervenci SNB zůstává zlato jediným opravdu bezpečným přístavem,“ komentoval krok centrální banky Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

Z rekordů rychle sestoupila i cena zlata. Ta ještě ráno vystoupila na nový rekord kolem 1920 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), rychle pak ale spadla pod 1860 USD/oz. Nově stanovenému kurzu franku se přizpůsobily i další měny, což vyvolalo prudké výkyvy napříč celým devizovým trhem.

Švýcarští centrální bankéři však určitě potěšili mnoho cizinců – především Poláky a Maďary, kteří si před krizí vzali kvůli nižším úrokoům úvěry ve francích. Kurz franku proto ovlivňuje i měny dotčených zemí.

„Na kurz franku je kvůli vysoké expozici domácností citlivý forint a částečně i zlotý. Obě měny v reakci na oslabení švýcarského franku slušně posílily a strhly s sebou i korunu, která by jinak neměla důvod příliš reagovat,“ uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Investoři mají švýcarský frank za útočiště v dobách nejistoty. To se ukázalo především v posledních letech, nejprve za finanční a hospodářské krize, později po vypuknutí dluhové krize v eurozóně. Frank se 9. srpna téměř dotknul parity s eurem, i když po většinu roku se pohyboval kolem 1,30 CHF. Vůči dolaru je frank silnější už dávno, paritu poprvé překročil už v roce 2008.

Centrální banka ve snaze chránit ekonomiku před negativními dopady příliš silného kurzu začátkem srpna ještě více snížila základní úrok. Ten je teď na nule. Banka zároveň posiluje likviditu a už dříve pohrozila, že pokud to bude nutné, sáhne k dalším opatřením.

Vývoj kursku švýcarského franku k euru za rokkurs švýcarského franku vůči eurukurs švýcarského franku vůči euru