Ropa Brent prolamuje další minima, v Asii se dostala pod 28 dolarů

Stavba těžební plošiny řecké firmy Energean Oil & Gas

Stavba těžební plošiny řecké firmy Energean Oil & Gas Zdroj: Energean Oil & Gas

Světové ceny ropy zahájily nový týden propadem na minima za zhruba 13 let. Trh se připravuje na zvýšení íránských dodávek této strategické suroviny poté, co Spojené státy a Evropská unie ohlásily rušení sankcí vůči Íránu uplatňovaných kvůli kontroverznímu íránskému jadernému programu.

Severomořská ropa Brent dnes v asijském obchodování sestoupila až na 27,67 dolaru za barel, tedy na nejnižší hodnotu od roku 2003. Později mírně oživila a kolem osmé hodiny středoevropského času se obchodovala za zhruba 28,37 amerického dolaru za barel, což bylo stále o zhruba dvě procenta méně než cena v závěru pátečního obchodování.

Americká lehká ropa WTI se dnes časně ráno propadla až na 28,36 dolaru za barel, což je rovněž minimum od roku 2003. Kolem osmé hodiny středoevropského času se pohybovala kolem 28,86 amerického dolaru se ztrátou téměř dvou procent.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) dospěla k závěru, že Teherán dodržuje závazky z loňské červencové dohody o omezení tohoto programu, načež Spojené státy a Evropská unie v sobotu oznámily rušení sankcí vůči Íránu uplatňovaných kvůli kontroverznímu íránskému jadernému programu. Náměstek íránského ministra ropného průmyslu pak v neděli prohlásil, že Teherán se po zrušení protiíránských sankcí chystá zvýšit vývoz ropy o půl milionu barelů denně.

Vývoj ceny ropy BrentZdroj: euroinvestor.com

Podle analytiků společnosti Barclays přichází íránský vývoz ve velmi špatnou dobu. Na světovém trhu panuje chronický nadbytek ropy, kvůli kterému ceny této suroviny klesly od poloviny roku 2014 o více než 75 procent. Jenom od začátku tohoto roku spadly o více než čtvrtinu. Za celý minulý týden klesla cena Brentu o 13,7 procenta. Byl to její třetí týdenní propad v řadě.

Podle obchodníků je ale nejnovější propad cen v reakci na vývoj kolem Íránu bezmyšlenkovitou reakcí. Íránské ambice na zvýšení denního exportu o 500 tisíc barelů prý nejsou příliš realistické a zemi údajně nějaký čas potrvá, než obnoví vývozní infrastrukturu, která má za sebou roky nedostatečných investic.

Írán, který je členským státem ropného kartelu OPEC, má však nejméně deset obřích tankerů plných ropy, které by mohly zamířit na trh. Analytici tudíž předpokládají, že ceny ropy ještě klesnou.

Jan Kovalovský: Jak na ropu? Short nyní, long později!