Ropa dál zlevňuje, cena je nejníže od začátku finanční krize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Steven Straiton via Flickr (CC BY 2.0)

Světové ceny ropy klesají sedmý den za sebou. Severomořská ropa Brent sestoupila na nové minimum od finanční krize konce roku 2008 a přiblížila se ke své nejnižší úrovni za 11 let. Na trhu od nedávného rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nezasáhnout proti poklesu cen sílí obavy z rostoucího přesycení trhu a z cenové války.

Cena Brentu kolem 14:40 SEČ klesla o tři procenta na 36,70 dolaru za barel a předtím sestoupila ke 36,40 dolaru. Dostala se tak těsně k úrovni 36,20 USD, pod níž byla naposledy v polovině roku 2004, tehdy začal „supercyklus“ prudkého růstu cen ropy a dalších komodit, přerušený těžkým propadem z podzimu 2008.

Americká lehká ropa WTI oslabila o dvě procenta na 34,90 USD. V prosinci 2008 sestoupila až na 32,40 USD.

Ceny výrazně klesají od předminulého pátku, kdy ministři zemí OPEC neudělali nic pro stabilizaci cen. Od té doby ceny ropy ztratily 13-15 dolarů.

Brent Crude Oil

OPEC ve čtvrtek uvedla, že v listopadu dodávala na trhy 31,7 milionu barelů ropy denně, nejvíce od dubna 2012. Hlavní těžaři kartelu v čele se Saúdskou Arábií se tím snaží vytlačit z trhu producenty s vyššími náklady, zejména americké těžaře ropy z břidlicových hornin.

V příštím roce by měl OPEC zvýšit produkci o milion barelů denně, předpověděli dnes analytici banky Morgan Stanley. O přírůstek se zaslouží zejména Írán a Irák, přispěje ale také Saúdská Arábie.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v pátek předpověděla převis nabídky nad poptávkou nejméně do konce příštího roku. Problém nadbytečných dodávek by mohlo prohloubit zejména zrušení ekonomických sankcí vůči Íránu.