Rostoucí asijská poptávka po čokoládě zdražuje kakao

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Svět čelí jednomu z největších nedostatků kakaa za několik posledních desetiletí. Příčinou je rychle rostoucí střední třída obyvatel Asie, která si stále častěji pochutnává na čokoládě. Nedostatkové kakao se mezitím stalo horkým tématem pro investory.

Z letošního minima podražilo o čtvrtinu, a daleko za sebou tak nechalo nejen většinu ostatních komodit, ale i světové akcie, kterým se letos podařilo vzrůst „jen“ o 16 procent.

„Poptávka po čokoládě je obrovská. Z velké části světové populace se stává střední třída, která hodlá více utrácet. Zejména to platí pro rozvíjející se trhy a Asii,“ uvádí Ashmead Pringle z komoditního fondu GreenHaven Commodity Services.

V současnosti zaplatí výrobci čokolády za tunu kakaa kolem 2800 dolarů, ceny ale podle expertů dále porostou. Analytici oslovení agenturou Bloomberg se pro příští rok shodují na patnáctiprocentním růstu této komodity.

Hybnou silou globální poptávky bude Čína. Prodej čokoládových výrobků se zde za poslední dekádu zdvojnásobil. „Čína je obrovský nevyužitý trh,“ uvádí obchodník s kakaem Claudio Oliveira z newyorské Castlestone Management. Nejvíce však cukrářům vydělává Starý kontinent. Průměrný Evropan spořádá bezmála pět kilogramů čokolády ročně a spotřeba kontinentu jedenáctkrát převyšuje tu asijskou.

kakaové bobykakaové boby | E15

„Nedostatek kakaa vytrvá až do roku 2018,“ uvádí statistik Laurent Pipitone z londýnské Mezinárodní společnosti pro kakao. Rostoucí poptávku totiž pěstitelé nezvládnou pokrýt ze dne na den, úrodě navíc nepřejí přírodní podmínky. Populace kakaovníků v západní Africe, ze které pochází kolem tří čtvrtin světové nabídky kakaa, stárne a méně plodí.

Rostoucí ceny vstupů pociťují i výrobci čokolády. Silná konkurence jim nedovoluje v plné míře přenést dražší kakao do koncových cen jejich výrobků, ziskové marže tak klesají. Snížení marže v cukrářském segmentu už po prvním pololetí například potvrdilo Nestlé. Celkem se ve světě letos spotřebuje kolem 7,2 milionu tun čokolády.