Rozkolísané trhy uvrhly norský investiční fond do nebývalé ztráty

Suverénní norský investiční fond se ve druhém letošním čtvrtletí propadl do ztráty, když prodělal 73 miliard norských korun (215 miliard korun). Za poklesem stojí rozkolísané akciové a dluhopisové trhy.

Oněch 215 miliard korun by více než dvojnásobně pokrylo schodek českého státního rozpočtu, ale pro největší suverénní fond na světě jsou to jen drobné. Spravuje totiž v přepočtu přes 21,5 bilionu českých korun. Celá česká ekonomika má zhruba čtvrtinovou hodnotu. Prodělek pro fond znamenal ztrátu méně než jednoho procenta celkového majetku.

Nejhůře podle vyjádření fondu dopadly dluhopisy, jejichž hodnota se snížila o 2,2 procenta, akcií o 0,2 procenta a realitní investice naopak dvě procenta vydělaly. „Výsledky na dluhopisových investicích byly ovlivněny nárůsty výnosů – a tím pádem poklesu ceny – bondů na našich hlavních trzích,“ citoval Bloomberg Yngve Slyngstada, generálního ředitele fondu. „Akcie zase stáhl propad amerických trhů.“

Fond dosáhl vrcholu

Fond, do nějž norská vláda investuje většinu výnosů z prodeje ropy, aby zabránila přehřátí ekonomiky, dosáhl podle mnohých analytiků vrcholu. Slyngstad varoval i před negativním dopadem současné politiky centrálních bank, které se snaží stimulovat ekonomiku za každou cenu.

Fond má od norské vlády mandát držet zhruba 60 procent v akciích, 35 procent v dluhopisech a pět procent v realitách. Na konci června držel 62,8 procenta v akciích, 34,5 procenta v dluhopisech a 2,7 procenta v nemovitostech. Největší akciové podíly drží fond ve společnostech Nestlé, Apple a Novartis. Nejvíce dluhopisů má pak na americkém, japonském a německém trhu.

Ve snaze zvýšit svoji expozici vůči rozvíjejícím se trhům fond letos investoval do saúdskoarabských certifikátů. Jde o první investici na saúdskoarabském trhu.

Ze špinavé energie špinavé peníze? Norský fond trápí svědomí