Rozvíjející se země ohrožují globální růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vidina hospodářského růstu je znovu ohrožena. Důvodem je masivní výprodej dluhopisů rozvíjejícími se zeměmi, jejichž centrální banky takto bojují proti slábnoucím měnám.

Likvidují tak obrovské devizové rezervy nastřádané během dekády tučných let obchodních přebytků. Výsledkem je silný tlak na růst globálních úrokových sazeb. Nic horšího světová ekonomika v rekonvalescenci nemůže potřebovat.

„Čína v červnu prodala americké dluhopisy za dvacet miliard dolarů a ostatní dělají totéž. Domníváme se, že americké i německé výnosy porostou ještě rychleji,“ domnívá se Hans Redeker z Morgan Stanley pro list The Telegraph. „To může mít významné důsledky pro celý svět. Amerika vyšší sazby možná ustojí, ale Evropou si nejsme jisti,“ dodává Redeker. Palebná síla centrálních bank je přitom prakticky neomezená. V trezorech leží bondy za devět bilionů dolarů.

„V posledních týdnech jde o klíčový faktor růstu globálních výnosů a situace se dále zostřuje,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky. Vše odstartoval americký Fed. Pohrozil utažením měnové politiky a svět se otřásl v hospodářských základech. Globální kapitál přehodil výhybku a vydal se na útěk z rozvíjejících se zemí do bezpečí Wall Street. Měny emerging markets reagovaly prudkým propadem a vystavily země hrozbě skokového růstu cen. Centrální banky zareagovaly horečným nákupem svých měn a prodejem dluhopisů ze svých rezerv. Výnosy tak rostou a svět začíná mít strach z další recese.

Vývoj kurzů.Vývoj kurzů.

Nebylo by to poprvé, kdy úklid globální likvidity do suterénu sochy Svobody spustil krizi. Sílící dolar a utažení politiky Fedu stály na startu východoasijské krize na počátku osmdesátých i v polovině devadesátých let. Rozvíjející se trhy nyní tvoří polovinu globálního trhu. To je dost na to, aby jejich propad stáhl ke dnu i Západ. „Rozvíjející se svět je však tentokrát lépe připraven,“ uvádí Luboš Mokráš z České spořitelny.

Měny zemí dosud považovaných za hospodářské zázraky mezitím dále padají. Rekordní minima atakují indická rupie i turecká lira, na pětileté dno vůči dolaru propadl brazilský real. Experti se shodují na bolestivém řešení. „Je třeba obětovat krátkodobý růst a utáhnout měnovou politiku, čímž se udrží kapitál v zemích a ekonomiky se stabilizují,“ dodává Petr Sklenář.