Rubl dál zpevňuje, Gazprom mu začne pomáhat prodejem deviz

Rubl mírně zpevnil, pomáhat má i Gazprom.

Rubl mírně zpevnil, pomáhat má i Gazprom. Zdroj: ctk

Rubl navázal na pondělní růst a v úvodu obchodování stoupl vůči americkému dolaru až na nejvyšší hodnotu za dva týdny. Ruská měna tak reaguje na zprávy, podle kterých domácí vláda a centrální banka vyvíjejí tlak na velké státní exportéry, aby prodávali na domácím trhu část svých příjmů v dolarech, a pomohli tak zabránit domácí měně v dalším propadu. Později ale část úterních zisků ztratil.

Rubl se letos dostal pod značný tlak v důsledku klesajících cen ropy a protiruských sankcí, kvůli kterým je pro ruské firmy prakticky nemožné půjčit si na Západě.

Začátkem minulého týdne rubl prudce oslaboval a dostal se až blízko 80 rublům za dolar. Později ruská měna část hlubokých ztrát smazala a v úvodu dnešního obchodování se jeho kurz dostal skoro až pod hranici 54 rublů za dolar, maximum od 8. prosince. Odpoledne rubl část zisků ztratil a pohyboval se přes 55 rublů za dolar. V letošním prvním pololetí se ovšem pohyboval v průměru o 20 rublů níže.

Pětidenní vývoj kurzu rublu k dolaru

Pětidenní vývoj kurzu rublu k dolaruPětidenní vývoj kurzu rublu k dolaru|yahoo finance

Ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že ruský premiér Dmitrij Medveděv podepsal nařízení, podle kterého mají největší státní vývozci prodávat na domácím trhu část svých příjmů v zahraničních měnách. V příštích dvou měsících by to na trh mohlo dodat zhruba miliardu dolarů denně, napsal také deník. Pokyn prý Kreml poslal plynárenskému monopolu Gazprom, ropným gigantům Rosněfť či Zaruběžněfť nebo producentům diamantů Alrosa a Kristall.

Stabilita měny patřila k hlavním úspěchům Putinovy vlády, letošní vývoj však oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před nástupem současného prezidenta Vladimira Putina k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ke ztrátě úspor obyvatelstva.

Ruská centrální banka podle Reuters uvedla, že konzultuje s velkými exportéry s cílem stabilizovat situaci na měnovém trhu. Banka se už minulý týden pokusila kurz rublu stabilizovat prudkým zvýšením sazeb. Rovněž oznámila, že společně s vládou chystá kroky, které v případě potřeby zajistí ruským finančním společnostem dodatečný kapitál.

Putin slibuje, že nebude opětovně zavádět omezení pohybu kapitálu. Na nová opatření se však pravděpodobně bude pohlížet jako na měkčí verzi omezení kapitálových toků.