Ruce pryč od silného franku. Investoři se vracejí ke společné měně

Burza

Burza Zdroj: ctk

Švýcarský frank se dostal na dvacetiměsíční minimum vůči euru, stalo se po několika týdnech oslabování. Může za to lepší nálada v eurozóně a Evropské unii obecně: investoři dávají od franku, který platil v uplynulých dvou letech za jeden z nejoblíbenějších měnových přístavů, ruce pryč a vrací se ke společné evropské měně.

Švýcarská centrální banka (SNB) se v září předminulého roku zavázala chránit švýcarské exportéry před silným domácím oběživem, které rychle posilovalo v důsledku přílivu zahraničního kapitálu do alpské země. SNB slíbila nakupovat neomezené množství eur, aby zabránila franku posílit nad úroveň 1,20 franku za euro. Nyní frank, díky odlivu kapitálu ze země, oslabil na 1,24 franku za euro.

Euro začalo vůči franku výrazně posilovat před deseti dny, když na svém pravidelném měsíčním zasedání Evropská centrální banka (ECB) zamítla možnost snížení úrokových sazeb a k překvapení všech prezentovala svůj pozitivní výhled na vývoj v eurozóně. Tím okamžitě podpořila globální apetit investorů po rizikových aktivech.

Podle obchodníků na měnových trzích spustily odliv takzvaných horkých peněz ze Švýcarska hedgeové fondy, které rychle následovali institucionální investoři a soukromí správci majetku. Všichni nabiti optimismem hledají pro své prostředky lepší zhodnocení, než jsou nízké švýcarské úroky.

Kurz eura k švýcarskému frankuKurz eura k švýcarskému franku | E15

„Investoři tahají své peníze ze Švýcarska od chvíle, co naposledy veřejně vystoupil Mario Draghi,“ citoval deník Financial Times Boba de Groota, makléře BNP Paribas, který odkazoval na vystoupení prezidenta Evropské centrální banky na tiskové konferenci 10. ledna. Draghi tehdy prohlásil, že ECB sleduje „normalizaci“ na finančních trzích eurozóny a očekává, že měnová unie se letos dočká ekonomického oživení.

Investoři do měn považují frank i nadále za nadhodnocený a očekávají jeho další oslabování navzdory tomu, že jen během minulého týdne oslabil o tři procenta.

„Každý, kdo si ve Švýcarsku koupil šálek kávy, ví, že frank je značně nadhodnocený,“ uvedl pro Bloomberg Stephen Jen, šéf forexového hedgeového fondu SLJ Macro Partners, který proslul svým výrokem o tom, že na koupi kávy v Curychu si musíte vzít hypotéku. „Dlouhodobou férovou cenu vidíme v rozpětí 1,35 až 1,40 franku za euro,“ dodal Jen.