Rusové při nízkých cenách těží ropu jako o závod, nejvíce od rozpadu SSSR

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Těžba ropy v Rusku v říjnu pokračovala v růstu na nové postsovětské maximum. Ve srovnání s předchozím měsícem stoupla těžba o 0,4 procenta na 10,78 milionu barelů denně. Rusko je největším těžařem ropy na světě.

Rusko zvyšuje těžbu navzdory nízkým cenám ropy. Negativní vliv cen ropy pomáhá ruským firmám částečně vyrovnat slabý rubl. Rusko se také snaží ochránit si svůj podíl na trhu před svými konkurenty, hlavně zeměmi z Perského zálivu, které začaly dodávat na tradiční trhy Ruska.

Celková těžba dosáhla 45,572 milionu tun. Stoupla tak ze zářijových 43,961 milionu tun. Průměrná denní těžba v září činila 10,74 milionu barelů denně, což byl předtím nový postsovětský rekord. Saúdská Arábie, která je největším světovým vývozcem ropy, vytěžila podle průzkumu agentury Reuters v říjnu 10,1 milionu barelů denně.

Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Rusko je významným dodavatelem ropy a plynu i do České republiky. Historického maxima 11,41 milionu barelů denně dosáhla těžba ropy v Rusku v roce 1988. Tehdy byla země součástí Sovětského svazu, na jehož celkové produkci mělo současné Rusko podíl zhruba 90 procent.

Crude Oil