Slabá indická rupie odrazuje investory, řada firem má dluhy v dolarech

hlubší problém. Indický ministr financí Arun Jaitley představil na konci února státní rozpočet, který počítá se zvláštním výdajem 5,2 miliardy dolarů na podporu zkoušeného farmářského sektoru.

hlubší problém. Indický ministr financí Arun Jaitley představil na konci února státní rozpočet, který počítá se zvláštním výdajem 5,2 miliardy dolarů na podporu zkoušeného farmářského sektoru. Zdroj: Profimedia.cz

Oslabující indická rupie snáší mračna nad indickou ekonomiku. Donedávna přitom byla Indie vnímána jako jeden z mála světlých bodů rozvíjejícího se světa. Rupie od začátku roku oslabila o čtyři procenta a vůči americkému dolaru se pohybuje blízko historického minima.

Už loni se rupie zařadila mezi nejhorší měny významných rozvíjejících se trhů. Slabá měna znamená problémy pro zadlužené indické firmy. Řada z nich vydala dluhopisy v dolarech a jejich splátky půjdou nyní nahoru. Právě z toho důvodu se k firemním dluhopisům v posledních měsících obracejí zády globální investoři. Data společnosti Dealogic ukazují, že indické firmy musejí letos splatit dolarové dluhopisy za 6,5 miliardy dolarů, což je historicky nejvyšší objem.

Vývoj kurzu rupie k dolaru

Ratingové agentury se připravují na snížení úvěrového hodnocení řady zadlužených firem, ty si tak budou muset nové dluhopisy vydat s vyšším úrokem, aby vůbec přilákaly investory. Slabá měna také prodražuje import. Řada firem se přitom ještě nevzpamatovala z ekonomického kolapsu před pár lety.

„Oslabení rupie je pravděpodobně nevyšší riziko pro indické korporace na jejich pomalé cestě k zotavení,“ uvedl pro deník Wall Street Journal Rakeš Valecha ze společnosti India Ratings & Research, která patří pod ratingovou agenturu Fitch. India Ratings & Research uvedla, že zisky pěti stovek nejzadluženějších indických korporací klesnou o 0,19 procenta vždy, když rupie oslabí o jedno procento.