Softwarová společnost Zynga zvažuje odložení IPO

Aktuální propad cen akcií a vysoká rozkolísanost akciových trhů ohrožují záměr výrobce softwaru Zynga dosáhnout tržní hodnoty dvaceti miliard dolarů. Společnost proto pravděpodobně odloží primární úpis akcií (IPO) z chystaného září nejméně do listopadu.

Vývojář on-line hry FarmVille a dalších her si od transakce slibuje v první fázi přínos jedné miliardy dolarů. Odkladem získá firma čas na vyžehlení sporů s americkou Komisí pro cenné papíry, která v první žádosti o veřejnou nabídku akcií nalezla „netradiční účetní termíny“.

Společnost totiž užívá termín „rezervace“ pro tržby z prodeje virtuálního zboží, jako jsou zbraně či obilí, nebo pro tržby z prodeje on-line reklamy. Zynga se brání s odůvodněním, že tento termín užívá jen interně a nechce jím nahrazovat oficiální termín „tržby“ podle platných mezinárodních účetních standardů.

Analytici soudí, že si společnost může dovolit odklad primárního úpisu, neboť má dost hotovosti a se získáním prostředků na burze nemusí spěchat. Mimochodem akcie technologických společností patří k těm nejvíce zasaženým nedávným propadem akciových trhů. Zynga také plánuje netradiční třípatrovou strukturu cenných papírů, která dává akciím drženým jejím šéfem Markem Pincusem sedmdesátkrát více hlasů na valné hromadě, než mají běžné akcie. Pincus věří, že nedávná vysoká poptávka po technologických titulech pomůže ocenit společnost na patnáct až dvacet miliard dolarů.

Při květnovém primárním úpisu byla profesní sociální síť LinkedIn oceněna na 4,25 miliardy dolarů a několik dalších internetových společností se chystá prodat akcie v příštích měsících. Nejočekávanější je debut sociální sítě Facebook, který by se měl uskutečnit v prvním čtvrtletí příštího roku. Ocenění Facebooku v posledních letech soustavně rostlo až na současných sto miliard dolarů.

Odložených primárních úpisů přibylo

Také v Evropě se hromadí firmy, které odkládají vstup na burzu. Podle společnosti Dealogic byly v prvním pololetí odloženy IPO za téměř deset miliard dolarů. Důvodem je především vysoká rozkolísanost trhů a deziluze investorů z nedávných úpisů. Bankéři navíc říkají, že skutečný objem zrušených úpisů je ještě vyšší, než kolik ukazuje oficiální statistika, protože řada firem od svých plánů upustila v tichosti po neveřejných jednáních s investory.