Společnosti ve Spojených státech utrácejí za spekulace, hrozí nafukování akciové bubliny

Apple představil nový iPhone a novou verzi hodinek Watch

Apple představil nový iPhone a novou verzi hodinek Watch Zdroj: Apple.com

Dva fotoaparáty mají spolupracovat, a vytvořit tak lepší fotky.
Od smrti Stevea Jobse novinky značky uvádí její generální ředitel Tim Cook (55).
Šéf firmy Apple na prezentaci
Konference Applu pro vývojáře WWDC 2014
Microsoft Hardware
9
Fotogalerie

Americké společnosti z indexu S&P 500 vyplácejí investorům podstatně více, než vydělají. Příkladem může být Microsoft, který ohlásil nový program v objemu 40 miliard dolarů na odkup svých akcií. 

Podobnou strategii má také Apple. Společnost má sice na bankovních účtech více než 200 miliard dolarů, zároveň ale také od roku 2013 vydává své vlastní korporátní dluhopisy. Za dva a půl roku se společnosti podařilo na bondech získat 80 miliard dolarů, které taktéž využívá k odkupu svých vlastních akcií s tím, že dluhy přitom rostou podstatně rychleji než zisky.

Tento trend také potvrzují statistiky finančně-analytického ústavu Casey Research. Zatímco ještě v roce 2010 vynaložily firmy na dividendy a odkupy akcií přibližně 67 procent svých zisků, v minulém roce už to bylo 106 procent. „Žijeme ve velmi nejistých časech. Firemní zisky klesají již od roku 2014 a akcie dosahují svých maxim,“ uvádí Justin Spittler z Casey Research, která je známá poměrně břitkou kritikou měnové politiky Fedu.

Podle něj se také vytváří falešná iluze o úspěšných firmách, kterým uměle rostou akcie, čímž dochází k dalšímu přehřívání akciových trhů. „Posledně po tomto vývoji následovala recese,“ připomíná Pavel Ryska, analytik J&T Banky. Podle něj se ale nedá s určitostí říct, že se blíží brzké splasknutí akciové bubliny: „Jisté ale je, že dlouhodobě nemohou firmy vyplácet více, než vydělají. Buď musejí více vydělávat, nebo vyplácet investorům méně,“ dodává Ryska.

O hrozbě nafukování akciové bubliny také může napovídat i to, jak velké americké firmy utrácejí své peníze. Pouštějí se například do poměrně riskantních akvizic, kdy nakupují i ztrátové společnosti. Příkladem mohou být akvizice Microsoftu, který musel odepsat investici do Nokie, nelichotivá čísla pro investory jsou také u služby Skype.


Kontroverzním a kritizovaným krokem byl nedávný nákup ztrátové služby LinkedIn za 24,2 miliardy dolarů. Problémy s akvizicemi mělo také Yahoo, které takto do ztrátových firem investovalo většinu volných peněz, následně se společnost dostala do hlubokých ztrát. Zachráněno bylo až nákupem ze strany Verizonu.

Vzniká novádot-com bublina?

S tím, jak roste dostupnost levných peněz a klesají možnosti, kam je investovat, se investoři a spekulanti pouštějí do stále riskantnějších investičních projektů.

Nové společnosti, které měly být tahounem hospodářského a technologického rozvoje, se ale ukazují jako velké finanční propadáky. Například alternativní taxislužba Uber jen za první pololetí letošního roku vytvořila obrovskou ztrátu 1,3 miliardy dolarů.
Problémy má ale také automobilka Tesla Motors, která prohloubila svou ztrátu v prvním pololetí na 293 milionů dolarů ze 184 milionů dolarů před rokem. Roste také počet takzvaných jednorožců, respektive firem, jejichž tržní hodnota přesáhla miliardu dolarů, avšak finanční výsledky jsou neuspokojivé – firmy jsou stále ztrátové.