Stát sáhne hlouběji do kapsy. Kupci českého dluhu chtějí až o pětinu vyšší úrok

Až o pětinu dražší, a to během pouhých dvou uplynulých týdnů. Takové je financování českých státních výdajů prostřednictvím nově vydávaných vládních dluhopisů, za které investoři požadují začátkem října podstatně vyšší úrok.

Až o pětinu dražší, a to během pouhých dvou uplynulých týdnů. Takové je financování českých státních výdajů prostřednictvím nově vydávaných vládních dluhopisů, za které investoři požadují začátkem října podstatně vyšší úrok. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Během pouhých dvou uplynulých týdnů až o pětinu dražší. Takové je financování českých státních výdajů prostřednictvím nově vydávaných vládních dluhopisů, za které investoři požadují začátkem října podstatně vyšší úrok. Chtějí se tak zajistit proti sílící hrozbě dlouhodobě vysoké inflace. Zdražující české dluhy přitom zčásti kopírují vývoj ve světě, zčásti jsou ale podle odborníků odrazem relativně štědré rozpočtové politiky v boji s energetickou krizí. Výsledkem je hrozba rychleji rostoucích nákladů státu na obsluhu dluhu. 

„Jde o to, že hráči na dluhopisovém trhu změnili očekávání a spekulují o tom, že vyšší sazby tu, nejen u nás, budou déle. Je to způsobeno mimo jiné také inflačními čísly z větších ekonomik eurozóny,“ soudí hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer.

Zatímco tak ještě v polovině září se kupci českého dluhu za desetiletou půjčku spokojili s ročním úrokem jen mírně převyšujícím 4,3 procenta, počátkem října už to bylo o celý procentní bod více. Z každé nově půjčené miliardy korun by tak český stát počátkem října vyplatil na úrocích o deset milionů ročního úroku více.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!