Státu se nedaří nákupy do rezerv, pro firmy to prý není ekonomicky výhodné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Bjorkan - Wikimedia Commons

Ani dělení zakázek na stále menší nedokáže Správě státních hmotných rezerv přilákat zájemce do tendrů na dodávku potravin. Za celý loňský rok zrušila pět soutěží a nyní v lednu dalších pět. Podle správy je za nízkým zájmem nastavení přísnějších pravidel. Firmy tvrdí, že jsou prostě ekonomicky nevýhodné.

Velké zklamání cítí hlavně mlékárenské firmy. V tendru na 3500 tun sušeného mléka za 220 milionů korun rozděleném na sedm částí se v šesti případech nikdo nepřihlásil, v sedmém tak učinila jediná – Olma Andreje Babiše. O tom, že by stát nakoupil do rezerv sušené mléko ve větším množství, přitom firmy jednaly se správou přes rok. Cílem bylo zmírnit dopady mléčné krize loňského roku, která trhu přinesla stamilionové ztráty.

„Jenže na podmínky, které správa nastavila, bychom doplatili. Zakázka by nám přinesla ztrátu kolem sedmi až osmi milionů korun,“ řekl deníku E15 majitel jedné z největších firem z oboru skupiny Interlacto Oldřich Gojiš.

Pro firmy není výhodné dodávat státu potraviny do rezerv.

To potvrzuje i šéf a majitel Madety Milan Teplý, který případné ztráty odhadl na sedm milionů. „V mnoha bodech navíc není vůbec reálné podmínkám správy vyhovět, například po stránce vzorkování nebo obměny pytlů. Tudíž jsme se rozhodli, že do tendru nevstoupíme,“ dodal.

Ani do tendrů na jiné komodity se ale firmy nehrnou. „Obecně mohu konstatovat, že se v obchodních jednáních rozhodujeme tak, aby se nám daná zakázka vyplatila a nemuseli jsme ji dotovat, což je z dlouhodobého hlediska jediná rozumná a udržitelná taktika,“ uvedl mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Marný byznys státních rezervMarný byznys státních rezerv|Repro E15

Mluvčí správy rezerv Jakub Linka míní, že firmy se nehrnou do výběrových řízení kvůli novým tvrdším regulím. „Zpřísněny byly například sankce za nedodržení smlouvy. V nových tendrech také není možné od správy odkoupit levně potraviny, které jsou před exspirací, a dráž prodat do státních zásob potraviny čerstvé – obměna potravin je již zahrnuta v celkové ceně zakázky,“ uvedl Linka. V minulosti měla podle Linky správa jen několik dodavatelů. „A přesvědčit firmy, že v nových tendrech má šanci uspět opravdu každý, je dlouhodobá záležitost,“ dodává mluvčí.

Podvody i špatná kvalita. Správa rezerv řeší potíže s leteckým petrolejem

Výhodná smlouva a dodatky. Babiš slušně vydělává na státních rezervách