Studie: Uvolnění vývozu ropy z USA by zlevnilo benzin

ropná rafinerie

ropná rafinerie Zdroj: ctk

Kdyby Spojené státy zrušily zákaz vývozu ropy, benzin na americkém trhu by to nijak nezdražilo a díky růstu domácí těžby by mohl naopak zlevnit. Uvedla to vydaná studie Střediska pro globální energetickou politiku při Columbijské univerzitě v New Yorku. K podobnému závěru došly i další studie včetně analýzy federálního ministerstva energetiky.

Studie Jasona Bordoffa a Trevora Housera je první, která zkoumala možné dopady zrušení zákazu exportu v nynější nové situaci, kdy ceny ropy jsou proti situaci před rokem méně než poloviční. „Zhroucení cen ropy zřejmě o trochu odsunulo dobu, kdy bude americký trh nasycen lehkou ropou. Zmírnění restrikcí na vývoz by ale pravděpodobně zvýšilo těžbu a snížilo ceny benzinu,“ uvádějí autoři studie.

Americká těžba ropy v posledních letech prudce rostla díky boomu využívání břidlicových hornin a domácí rafinerie zaplavují dodávky velmi lehké ropy, na kterou řada amerických zpracovatelů není nastavena. Pokud američtí těžaři neuvidí po ropě novou poptávku, tempo jejich investic klesne a růst těžby se v budoucnu zastaví, argumentují autoři. Tomu by podle nich zabránilo podstatné zmírnění nebo úplné zrušení zákazu vývozu.

Vládní Úřad pro energetické informace (EIA) už letos předpověděl, že růst těžby ropy ve Spojených státech v příštím roce kvůli propadu světových cen prudce zpomalí a jeho tempo bude nejslabší od roku 2011. Těžba příští rok stoupne podle EIA jen o 200 tisíc barelů denně na 9,5 milionu barelů denně po letošní očekávaném nárůstu o 720 tisíc barelů na 9,3 milionu barelů denně.

Vývoj cen ropy WTI

Zrušení zákazu vývozu by podle autorů studie mohlo zvýšit těžbu ropy v USA během deseti let až o 1,2 milionu barelů denně. Ceny benzinu v USA by se mohly díky tomu snížit až o 12 centů na galon, což je zhruba pět procent jejich dnešní úrovně.

Spojené státy zavedly zákaz vývozu ropy v 70. letech v reakci na arabské embargo a úřady od té doby povolují jen zvlášť schválený vývoz do Kanady a reexport. Podle studie už původní důvody zákazu exportu neplatí, protože situace na trhu se díky „břidlicové revoluci“ dramaticky změnila. Hlavním argumentem zastánců přetrvání čtyři desetiletí starého zákazu vývozu i v dramaticky změněné situaci na trhu je právě poukaz na hrozbu zdražení pohonných hmot.