Svět se začal štítit komodit. Ceny vystoupaly moc vysoko a virus přitom stále žije

Dřevo jako investice zaujalo a pak zklamalo.

Dřevo jako investice zaujalo a pak zklamalo. Zdroj: Profimedia

Kdo má dnes dřevo, ten je boháč. I přes současný propad cen.
2
Fotogalerie

Komodity v červnu zažily nejsilnější cenový otřes od počátku pandemie. Index Bloomberg Commodity mapující ceny nejvýznamnějších z nich během prvního letního měsíce padal až o bezmála šest procent, když celá řada surovin a materiálů zažila i dvouciferný procentní propad. Růstový potenciál komodit se prý z rozhodující míry vyčerpal, poslední slovo ve scénáři komoditního růstu ale budou mít poslední dobou mírně proměnliví američtí centrální bankéři. 

„Komoditní trhy reagovaly poklesem zejména na červnové prohlášení Fedu ohledně dřívějšího utahování měnové politiky. To zapříčinilo posilování amerického dolaru a doslova výplach na mnoha komoditních trzích,“ uvádí analytik společnosti Colosseum Václav Kučera.

Později ovšem Fed částečně obrátil a část spekulantů se vrátila na trh. „Americká centrální banka během uplynulého týdne uklidňovala trhy, že úroky zvýší opravdu teprve tehdy, až ekonomické oživení a zlepšení kondice trhu práce v USA budou dostatečně robustní a plošná,“ dodává ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Zlatým dolem se ovšem komodity propříště už zřejmě nestanou. „Zdá se, že komodity mají fázi strmého vzestupu za sebou. Optimismus o oživení ekonomiky, který se odrážel v jejich strmém růstu, už se nemá kam zvedat a bude spíše korigován. To i vzhledem k obnoveným problémům s koronavirem, s nimiž se už nepočítalo,“ uvádí analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Prognózy na další kvartály a roky podle něho většinou předpokládají pokles cen. „Na druhou stranu tu je stále řada omezení pro dodávky, které asi budou způsobovat krátkodobé výkyvy směrem nahoru,“ dodává Vlk.

Ztrátařem měsíce je mytizované dřevo, které je nyní už o polovinu levnější než na svém vrcholu před necelými sedmi týdny. Níže je i řada drahých kovů včetně zlata, jehož cena poklesla jen od počátku června o šest procent. Nedařilo se ani průmyslovým kovům. „To bylo a je důsledkem zásahu čínské vlády proti hromadění zásob,“ připomíná analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Více jak desetiprocentní pokles tak má za sebou například měď. 

Příběh poklesu komodit není ovšem zdaleka univerzální, ceny navíc padají mnohdy z extrémních úrovní, takže ve srovnání s loňskem jsou i tak stále podstatně dražší. „Pokles cen se týká především obilnin a olejnin. Naopak ropa stále zdražuje,“ připomíná ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

U zemědělských komodit je podle něho klíčový vývoj počasí. „To je v USA i v Evropě relativně dobré, díky čemuž by mohla být vyšší úroda oproti jarním předpokladům. V meziročním srovnání je cena stále celkem vysoká,“ dodává Tomčiak.

Komodity mají za sebou velmi úspěšné období. Od pandemických minim vzrostl Bloomberg Commodity Index o takřka 60 procent. „V posledních dnech se ztráty komoditních trhů snižují a vůbec není vyloučeno, že se nedočkáme vyššího vrcholu. Určitou „pauzu“ v růstu mají ostatně také akciové trhy,“ dodává Tyleček. Tahounem by mohl být především nad očekávání rychlý růst globální ekonomiky.