Světové měny ovlivňuje hurikán i raketové testy. Rekordně roste euro

Americký dolar

Americký dolar Zdroj: profimedia

dolar
dolar
ilustrační foto
řecké euro (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Americký dolar a euro nadále pokračují v protichůdném pohybu. Pokles dolaru v posledních dnech ovlivňuje především hurikán Harvey. Jeho řádění ovlivnilo život na jihu Spojených států a zanechalo za sebou miliardové škody. 

Americká měna se tak dostala na nejnižší hodnotu vůči nejvýznamnějším valutám za posledních šestnáct měsíců, odepsal si téměř půl procenta na 92,28 bodu. Pokles americké měny však ovlivnily také další události. Napětí do americké ekonomiky přináší například také situace kolem Donalda Trumpa. Ten před týdnem upozornil Kongres, že pokud nedostane dostatek financí na výstavbu zdi mezi USA a Mexikem, nechá dočasně odstavit vládu.

Opačným směrem míří euro, které poprvé od začátku roku 2015 překročilo hranici 1,2 dolaru. Od ledna tak euro vůči americké měně posílilo téměř o patnáct procent. Kromě dobré hospodářské situace eurozóny pomáhá podle analytiků euru také situace po pátečním setkání světových centrálních bankéřů.

Na něm šéf Evropské centrální banky Mario Draghi odmítl jakkoliv komentovat možná opatření proti dalšímu růstu eura, což podle agentury DPA pro eurozónu dobrá zpráva. Jasnější informace však Draghi přinese až po zářijovém jednání rady. Naopak špatné zprávy pro dolar přinesla na setkání bankéřů šéfka amerického Fedu Janet Yellenová. Z jejího prohlášení není zřejmé, že by Fed letos znovu zvedl úrokové sazby, na což dolar již minulý týden reagoval poklesem.

Investing.comForex Charts powered by Investing.com

 

Snížení hodnoty zaznamenaly ale také další významné měny. Švýcarský frank se propadl o jedno procento, japonský jen klesl o 0,8 procenta. Situaci v Japonsku nyní významně ovlivňuje především napětí v regionu, měna reagovala na severokorejské vojenské testy. Během nich KLDR odpálila raketu, jež proletěla nad územím Japonska a dopadla do Tichého oceánu.