Švýcarské ne zlatu potopilo investory

zlato

zlato

Plebiscit sedmasedmdesátiprocentní většinou rozhodl, že švýcarská centrální banka nebude muset skupovat všechno zlato na trhu. Špatná zpráva to je pro spekulanty, kteří se před švýcarským referendem předzásobili žlutým kovem.

Po lidovém ne návrhu, aby švýcarská centrální banka SNB držela minimálně 20 procent své účetní bilance ve zlatě, hledala cena zlata další směr. Po počátečním poklesu kov nakonec lehce posílil na 1181 dolarů za troyskou unci. Řada investorů ukončovala své sázky jak na růst, tak na pokles.

Účetní rozvaha SNB má 520 miliard švýcarských franků (téměř 12 bilionů korun). Podle odmítnutého návrhu by musela ve zlatě držet zhruba 104 miliard franků, tedy pětinu celé rozvahy. Dnes SNB drží ve žlutém kovu zhruba osm procent. V případě schválení návrhu by musela během dalších pěti let nakoupit 1500 tun zlata. To představuje 35 pro cent roční globální spotřeby.

Investoři a spekulanti sázeli na to, že poptávka SNB vyžene cenu nahoru. S nízkými cenami ropy a blížícím se zvyšováním úrokových sazeb v USA je poptávka po zlatě jako pojistce proti inflace téměř nulová. Ceně zlata tak nyní nic nebrání v dalším poklesu.

Vývoj cen zlata

Od březnového vrcholu zlato oslabilo o 16 procent a sázky na žlutý kov přes ETF fondy jsou na pětiletém minimu. „V případě schválení návrhu by ceny zlata vzrostly alespoň o 50 dolarů za troyskou unci,“ předvídali analytici britské banky HSBC před nedělním referendem. „Zlatu se v uplynulých týdnech dostalo podpory, nyní ale bude tlak na pokles ceny sílit,“ řekla agentuře Bloomberg Georgette Boeleová, analytička ABN Amro Bank.

Předkladatelé návrhu tvrdili, že opatření by pomohlo ochránit národní bohatství. SNB a švýcarská vláda naopak uváděly, že schválení by znesnadnilo několikaleté snahy o udržení slabšího franku.