Těžaři zlata prožívají burzovní torturu

Zlato

Zlato Zdroj: Profimedia.cz

Akcie těžařů zlata jsou letos jednou z nejtragičtějších investorských sázek. Sektorový index Philadelphia Gold and Silver sdružující šestnáct největších jmen z oboru jen do poloviny září propadl o polovinu na patnáctileté minimum. Těžařům drahého kovu tak burziáni věští stejné šance na růst jako v říjnu roku 2000, kdy se však troyská unce zlata obchodovala za 260 dolarů, tedy téměř pětkrát levněji než nyní.

Těžařům zlata se daří podstatně hůře než zlatu samotnému. Drahý kov letos zlevnil jen o necelých sedm procent, za stejnou cenu se zlato obchodovalo před pěti lety. Od zimy 2010 se rovněž datuje i nepřetržitá tortura důlních firem, během pěti let ztratily jejich akcie 80 procent hodnoty, kdežto zlato samotné jen pětinu. Mor hubící těžaře má svůj důvod – dluhy.

„Odvětví se pere s nejvyšším zadlužením v historii, které dosahuje 31,5 miliardy dolarů. Pokud nízké ceny zlata vydrží, můžeme být vbrzku svědky prvních krachů producentů zlata,“ uvádí například analytik X Trade Brokers Jiří Tyleček. Na burze se tak odráží hra těžařů o čas, současná cena zlata na úrovni lehce přes 1100 dolarů za unci je totiž podle expertů pod hranicí rentability hlavních hráčů a silně zadluženým firmám docházejí peníze.

Velkou porci dluhů těžaři nabrali v prvních letech finanční krize, kdy prudký růst cen zlata umožnil otevřít celou řadu nových nalezišť. Investoři zdecimovaní z pádu akciových trhů začali v prostředí zoufalých vyhlídek globální ekonomiky masivně sázet na zlato. Jeho ceny se od počátku roku 2009 do léta 2011 zdvojnásobily.

Vývoj indexu Philadelphia Gold and SilverVývoj indexu Philadelphia Gold and Silver | E15

Vyhlídky pro zlato se přitom nikterak nelepší, ba naopak. Spekulacím na růst cen brání chronicky nízká inflační očekávání ruku v ruce s neradostnými prognózami o vývoji čínské ekonomiky. Například zámořská investiční banka Goldman Sachs tak očekává další pokles cen, za primární důvod přitom označuje blížící se okamžik růstu amerických úrokových sazeb. Cena zlata by prý mohla poprvé od roku 2009 spadnout pod 1000 dolarů za unci.

Symbol úpadku Barrick Gold
Jeden z největších světových těžařů drahých kovů se stal smutnou ikonou úpadku zlatého byznysu. Akcie firmy propadly ze svých letošních maxim o 53 procent, což z hodnoty firmy ukrojilo v přepočtu 180 miliard korun. Akcie Barrick Gold se nyní obchodují za cenu lehce převyšující šest dolarů a jsou nejlevnější od léta roku 1989.