Trhy se prohnala japonská vichřice

Burza

Burza Zdroj: ctk

Obchodování v noci na včerejšek ukázalo, jak jsou globální akciové trhy stále křehké. Japonská burza utrpěla jednodenní ztrátu 7,3 procenta, zvláště cenné papíry japonských bank během dne zaznamenaly dvouciferné propady. Stál za tím mix špatných zpráv.

Index očekávané situace v čínském průmyslu spadl na hodnoty, které naznačují recesi. Analytici si vyhodnotili projev šéfa amerického Fedu Bena Bernankeho tak, že existuje možnost, že centrální banka přestane trhy zavalovat penězi – což vlévá krev do žil nemocných akciových trhů všude po světě.

Japonský scénář pak včera dohonil i ostatní burzy včetně české. Pražský parket propadl o procento, německá burza ztratila přes 2,5 procenta.

Bernanke ve svém projevu sice prohlásil, že Fed nemá důvod strategii měnového uvolňování měnit, mezi analytiky ale vyvstaly spekulace, že uvolňování by mohlo postupovat pomaleji. Právě výkupy pochybných dluhopisů, které provádějí centrální banky, mají na svědomí velkou část z nedávného růstu světových burz. „Nálada se změnila z chamtivé na ustrašenou,“ poznamenal pro CNBC analytik Chris Beauchamp z IG.

Uvolňování v USA zdaleka nepomáhá jen místním trhům – například do Japonska nalili zahraniční investoři jen letos 60 miliard dolarů. Pokud by se uvolňování zadrhlo, byla by to rána i pro asijské trhy.

Analytici měli delší dobu za to, že japonské trhy jsou přehřáté. Otázkou podle nich ale zůstává, zda prudký propad indexu Nikkei nenaznačuje trend obratu akciových trhů směrem dolů.

Nikkei byl do čtvrtka mezi akciovými indexy skokanem roku – od ledna vzrostl o 45 procent. Propad burzy, který Japonsko nezaznamenalo od ničivé tsunami přede dvěma lety, ale vynervoval i ostatní investory. Ti utíkali do bezpečnějších bondů, takže přirážka na desetiletý japonský dluhopis vyskočila během dne o celé procento, prudce posílil jen. Tato rozkolísanost svědčí o tom, že situace v zemi není úplně standardní: premiér Šinzó Abe se po dvaceti letech stagnace snaží obnovit konkurenceschopnost Japonska pomocí expanzivní politiky.

Stále také trvá problém s poptávkou. Index nákupních manažerů HSBC pro čínský průmysl za květen klesl na 49,5 bodu, přičemž hranice 50 je považována za úroveň, která dělí recesi od oživení. Nálada v čínském průmyslu je tak nejhorší od loňského září. Ukazuje to na slabou poptávku, která může podrýt naděje na nastartování vyššího ekonomického růstu v zemi.

Tereza Jalůvková: Japonské akcie. Ano, či ne?