Hodnota Saudi Aramco přesáhla dva biliony dolarů jen na chvíli, přesto výrazně překonává Apple

Zařízení ropného obra Saudi Aramco, který vstupuje na burzu

Zařízení ropného obra Saudi Aramco, který vstupuje na burzu Zdroj: Reuters

Zařízení ropného obra Saudi Aramco, který vstupuje na burzu
Vstup Saudi Aramco na burzu
Vstup Saudi Aramco na burzu
Vstup Saudi Aramco na burzu
5
Fotogalerie

Akcie ropné společnosti Saudi Aramco zahájily druhý den veřejného obchodování opět skokovým růstem, stejně jako den první o deset procent. V jeden okamžik jejich hodnota činila v přepočtu 10,32 dolaru, což ze saúdského podniku učinilo historicky první firmu, jejíž tržní kapitalizace překonala dva biliony dolarů. V průběhu dalšího obchodování hodnota akcií korigovala a uzavřela denní bilanci růstem o 4,4 procenta na hodnotě 9,84 dolaru.

Na dva biliony dolarů, tedy 45,7 bilionu korun, stanovil saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán částku, které by měly podíly Saudi Aramco v součtu dosáhnout. Korporace jí tak dosáhla už druhý den po rekordním úpisu svých akcií.

Podle investorů oslovených agenturou Bloomberg by přitom hodnota firmy měla ve skutečnosti odpovídat spíše sumě v rozmezí 1,2 až 1,5 bilionu dolarů.

Aramco tržní kapitalizací o necelý bilion dolarů překonalo současnou největší firmu, americký Apple. Kapitalizace Aramka je také vyšší než tržní hodnota všech pěti největších ropných firem - Exxon Mobil, Total, Royal Dutch Shell, Chevron a BP - dohromady. Podíl akcií firmy Aramco obchodovaných na burze je přitom velmi nízký. Firma prodala 0,5 procenta akcií individuálním investorům a jedno procento institucionálním investorům. Většina investorů byla ze Saúdské Arábie nebo z regionu, zájem ze zahraničí byl vlažný. I tak poptávka v den IPO celkem 4,7násobně převýšila nabídku.

Společnost může ještě v příštích 30 dnech počet akcií nabídnutých k obchodování prostřednictvím opce zvýšit o 15 procent. Zbývající akcie firmy zůstávají v rukách státu. Agentura Bloomberg upozornila, že podíl volně obchodovaných akcií patří mezi nejnižší na světě. Mnoho velkých firem, včetně Amazonu či Microsoftu, obchoduje na burze s více než 80 procenty svých akcií. Z 1000 největších firem podle tržní kapitalizace mají jen dvě na burze menší podíl než Aramco. Jednou je automobilka Audi, která má na burze 0,36 procenta akcií. Zbytek vlastní Volkswagen.

Druhou je německá energetická společnost EnBW Energie Baden-Württemberg, nad kterou má kontrolu stát a která má na burze 0,37 procenta akcií. Nízký podíl veřejného vlastnictví znamená, že Saúdská Arábie může prosazovat ve firmě rozhodnutí, která jsou dobrá pro zemi, ale ne nutně pro menšinové akcionáře firmy. Navíc kontrola státu bude ještě vyšší, protože státní investoři získali 13,2 procenta akcií prodaných institucionálním investorům. Obchodování s akciemi ropného gigantu je také velkou výzvou pro rijádskou akciovou burzu.

Ta se díky tomu dostala mezi deset největších burz na světě podle tržní kapitalizace firem, se kterými se na místním trhu obchoduje. Aramco je největším producentem ropy na světě a na globální produkci se podílí asi deseti procenty. Podnik loni vytvořil čistý zisk 111 miliard dolarů, což z něj učinilo nejziskovější firmu na světě. Stát chce peníze z prodeje akcií použít na snížení závislosti své ekonomiky na ropě, a také k tvorbě nových pracovních míst.

Cena za akcii se ve čtvrtek po uzavření burzy zvýšila až na 38,7 rijálu (240 korun). Nakonec však akcie uzavřely na hodnotě 36,8 rijálu a tržní kapitalizace firmy tak na konci obchodování byla těsně pod dvěma biliony dolarů. Proti předchozímu dni akcie zpevnily o 4,5 procenta. Pro primární nabídku akcií byla přitom stanovena na 32 rijálů.

Celkem bylo zobchodováno 417,7 milionu akcií firmy v hodnotě 15,9 miliardy rijálů, ukázaly údaje společnosti Refinitiv. Akcie Aramco tak tvořily většinu dnešního obratu akciové burzy v Rijádu, který činil 18,5 miliardy rijálů.