Účetní trik. Slovensko vybere od svých firem mimořádnou dividendu

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Polostátní energetické firmy na Slovensku vyplatí mimořádné dividendy v objemu 361,5 milionu eur (9,3 miliardy korun), aby pomohly vládě zpomalit růst státního dluhu. Na výplatu dividendy si však musí půjčit peníze na mezinárodních trzích. Bez těchto příjmů by zadlužení země dosáhlo úrovně, kdy by kabinet premiéra Roberta Fica musel přistoupit k výrazným škrtům ve výdajích a sestavit vyrovnaný rozpočet.

Vyšší příjmy očekává Slovensko zejména od plynáren SPP a od největšího distributora a prodejce elektřiny v zemi, společnosti ZSE. Obě firmy, ve kterých stát drží 51 procent akcií, si na vyplacení dividend svým akcionářům musely půjčit na mezinárodních trzích.

Podle ekonomů i medií jsou zmiňované transakce účetním trikem, kterým vláda usiluje o snížení státního dluhu. Půjčky polostátních firem se do zadlužení země nepočítají. Na mimořádnou dividendu budou mít nárok i menšinoví akcionáři energetických firem; v SPP vlastní 49 procent akcií český Energetický a průmyslový holding, v ZSE stejný podíl ovládá německý koncern E.ON.

Dluhová brzda

Slovenské ministerstvo financí očekává, že mimořádné dividendy pomohou vládě k tomu, aby se zadlužení Slovenska v příštím roce zastavilo těsně pod 57 procenty výkonu ekonomiky. V opačném případě by vláda podle zákona o rozpočtové odpovědnosti musela na rok 2016, v němž jsou naplánovány parlamentní volby, předložit vyrovnaný rozpočet. To by znamenalo výrazné škrty ve výdajích státu nebo zvyšování daní. Státní rozpočet Slovenska na tento rok předpokládá schodek tři miliardy eur při příjmech bezmála 14 miliard eur.

Takzvanou dluhovou brzdu Slovensko aktivovalo už na jaře, protože zadlužení země loni překročilo 50 procent hrubého domácího produktu. Pro vládu to zatím neznamenalo žádné sankce, ministerstvo financí pouze muselo předložit zprávu o příčinách zvyšování státního dluhu a o návrzích na jeho snížení.